Çocuk Gelişimi Bölümü, İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2014 yılında kurulmuş olup ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim yılında öğrenci almış ve 2018 yılı itibariyle de mezunlarını vermeye başlamıştır.

2014 yılının aralık ayında, Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Çocuk Gelişimi Bölüm başkanı Prof. Dr. Arzu YÜKSELEN öncülüğünde, Çocuk Gelişimi Değerlendirme, İzlem ve Erken Müdahale Ünitesi kurulmuş ve ünite haftada bir gün olacak şekilde faaliyete geçmiştir. 2016 yılından itibaren ise bölümün diğer öğretim elemanlarının da dahil olmasıyla hafta içi beş gün olacak şekilde hizmet vermeye başlamıştır.

2015 yılında Haliç Yerleşkesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde yine aynı akademik kadro ile Çocuk Gelişimi Bölümü kurulmuş ve program 2015-2016 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini almaya başlamıştır.

2017 yılında, Çocuk Gelişimi Anabilim Dalı kurulmuş ve bölümün öğretim üyeleri anabilim dalında da eğitim vermeye başlamıştır. Anabilim Dalı altında açılan Çocuk Gelişimi Tezli Yüksek Lisans Programı ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Programdan bugüne kadar yaklaşık 20 öğrenci mezun olmuştur.

Bölümün 2014 yılında Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde kurduğu ilk ünitenin getirdiği başarı ve danışan memnuniyeti sonrasında, 2019 yılında da Koşuyolu Medipol Hastanesi’nde Gelişimsel Tanı, Değerlendirme, İzlem ve Erken Müdahale Ünitesi kurulmuştur. Ünite haftada bir gün olmak üzere her çarşamba olacak şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.

Medipol Üniversitesi bünyesindeki hastanelerde elde edilen başarı ve hizmet kalitesinden, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerinin de yararlanabilmesi, uygulamalar yapabilmesi ve mesleki anlamda farkındalıklarının artması amacıyla da 2022 yılının nisan ayında güney yerleşkede Çocuk Gelişimi Değerlendirme, İzlem ve Erken Müdahale Ünitesi açılmıştır. Ünite, camlı gözlem odasının yer aldığı 2 adet aile-çocuk görüşme odası ve 1 adet grup odasından oluşmaktadır. Ünite açıldığı günden bu yana personel, personel yakını ve üniversite dışından başvuran ailelere hizmet vermiş ve ünitede çocuk gelişimini destekleyici birçok faaliyet yürütülmüştür.

Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim elemanları, 2022 yılı mart ayı itibariyle Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştirilen Gebe Okulu Eğitim ekibine katılmış ve iki haftada bir çevrim içi ve yüz yüze olan programlarda gebe olan anne adaylarına “0-1 Yaş Dönemi Bebeklerin Gelişimi ve Desteklenmesi” hakkında eğitimler vermiştir. Bölüm öğretim elemanları, 2023 yılı mart ayı itibariyle Çamlıca Medipol Hastanesi’nde, nisan ayı itibariyle de Ümraniye Belediyesi’nde gerçekleştirilen ve halen devam eden Gebe Okulu Eğitimleri’nde de görev almaktadır.

Kurulan üç ünitenin ardından son olarak 2023 yılı ekim ayında Çamlıca Medipol Hastanesi’nde Gelişimsel Tanı, Değerlendirme, İzlem ve Erken Müdahale Ünitesi hizmete geçmiştir. Ünite haftada bir gün olmak üzere her cuma olacak şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.

Çocuk Gelişimi Bölümü 2023 yılı ekim ayında Ataşehir Belediyesi ile imzalamış olduğu protokol ile belediye sınırları içerisinde yaşayan ve belediyeden maddi destek alan ailelerin çocuk gelişimine yönelik farkındalıklarını arttırmak ve çocukların gelişimini desteklemek amacıyla bölüm öğrencileriyle çalışmalar gerçekleştirmeye başlamıştır. Ayrıca aynı dönem imzalanan bir başka protokolle Ataşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği KAİZEN projesine destek verilmeye başlanmıştır. Proje kapsamında, bölüm öğrencileriyle birlikte 8-15 yaş aralığında yer alan çocuklara sosyal-duygusal becerileri destekleyecek çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Proje ve destek çalışmaları halen devam etmektedir.

Ek olarak yine bölüm öğretim elemanları ve bölüm öğrencilerinin iş birliğiyle belediye bünyesinde yer alan 5 ayrı anaokulunda öğrenim gören okul öncesi dönemdeki çocukların gelişimlerinin değerlendirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir.

Üniversitemiz, RUR sıralaması incelendiğinde, dünyadaki üniversiteler arasında 1091., ülke sıralamasında 31. sırada yer almaktadır. URAP Türkiye verileri incelendiğinde ise üniversitemizin Türkiye sıralamasında 40. sıraya yükseldiği görülmüştür. Bölümümüze ilişkin YÖK Atlas’ın 2023 verileri incelendiğinde, üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi altında yer alan ve 50 öğrenci kontenjanı bulunan Çocuk Gelişimi Bölümü’nün tercih edilme sıralamasında 37 üniversite arasında 24. sırada yer aldığı görülmüştür.

Ekleme Tarihi: 04/12/2023 - 13:54Son Güncelleme Tarihi: 04/12/2023 - 13:54