Ana içeriğe atla

“Toplum engellilere ‘sen yapamazsın’ diye bakıyor”

03.01.2018

Medipol Üniversitesinde düzenlenen “İçimizdeki Engel: Sessizlik” başlıklı programda konuşan Sağlık-Sen’den Aydın Çengel, toplumda engellilere yönelik ‘sen yapamazsın’ algısının olduğunu, bu nedenle..

s

Medipol Üniversitesi Hemşirelik Kulübünün düzenlediği “İçimizdeki Engel: Sessizlik” başlıklı program Kavacık Güney Kampüste yapıldı. Programda oyuncular Merve Boluğur ve Ümit Odacı ile Sağlık-Sen İstanbul Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı Aydın Çengel, özel bir rehabilitasyon merkezi sorumlusu Uzm. Fzt. Derya Kardeş Ekici ile Medipol Üniversitesi öğrencisi görme engelli Emre Rençber birer konuşma yaptı. Etkinliğin açış konuşmasını yapan Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeliha Candan Algun, 2000’li yıllardan bu yana engelli kişilerin örgütlendiğini ve bu tür programlar düzenlenerek engelli kişilerin toplumdaki farkındalığının artırılması gerektiğini söyledi. Sağlık-Sen İstanbul Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı Aydın Çengel ise toplumda engellilere yönelik “sen yapamazsın” algısının olduğunu kaydetti. Engelli bireylerin toplumda yaşadığı sıkıntılara değinen Çengel, engellilerin iş bulmakta zorlandığını ve bunun sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle aşılabileceğini belirtti.

‘TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 12’Sİ ENGELLİ BİREYLERDEN OLUŞUYOR’
Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli bireylerden oluştuğuna değinen Uzm. Fzt. Derya Kardeş Ekici de kamu kuruşlarının engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik bazı adımlar attığını fakat bunun yeterli düzeyde olmadığını söyledi. Programa katılan engelli bireylerin aileleri, engelli ebeveyni olarak toplumda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Programın sonunda Oyuncu Merve Boluğur ve engelli oyuncu Ümit Odacı Medipol öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 13:42