Ana içeriğe atla

SASPAM ve HADİ’den sağlıkta sürdürülebilirlik için ortak akıl buluşması

12.05.2025

İstanbul Medipol Üniversitesi SASPAM ve Halk Sağlığı Düşünce ve İnovasyon Derneği (HADİ) iş birliğinde Avrupa Halk Sağlığı Haftası kapsamında düzenlenen panelde, sağlık sistemlerinde dayanıklılık, hakkaniyet ve sürdürülebilirlik konuları ele alındı. 

saspam

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SASPAM) ve Halk Sağlığı Düşünce ve İnovasyon Derneği (HADİ) iş birliğinde 12-16 Mayıs Avrupa Halk Sağlığı Haftası kapsamında “Sağlıkta Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik: Yenilikçi Yaklaşımlar” başlıklı panel düzenlendi. Güney Kampüs B5 Cep Sinemasında düzenlenen panele, İstanbul Medipol Üniversitesi SASPAM Müdürü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Halk Sağlığı Düşünce ve İnovasyon Derneği (HADİ) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Taşdemir, İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Osman Hayran, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Özge Karadağ, İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Gökhan Malkoç ve İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Ömer Ataç başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi. Panel kapsamında, sağlıkta dayanıklılık, hakkaniyet ve sürdürülebilirlik konuları tartışıldı. 

PROF. AYDIN: GENÇLERDEN İLHAM ALIYORUZ
Etkinliğin açış konuşmasını SASPAM Müdürü Prof. Dr. Sabahattin Aydın gerçekleştirdi. Aydın, konuşmasında etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Avrupa Konseyi’nde bugün öğleden sonra başlayacak olan etkinlikler silsilesiyle eş zamanlı olarak böyle anlamlı bir programı üniversitemizde gerçekleştirmekten gurur ve mutluluk duyuyorum. Avrupa Halk Sağlığı Haftası’nın açılış etkinliğine ev sahipliği yapmış olmak bizler açısından önemli bir şans.” dedi.  Aydın, SASPAM’ın faaliyet alanlarına da değinerek merkezin yürüttüğü çalışmaları şöyle özetledi: “Merkezimiz bünyesinde hakemli bir periyodik dergi yayınlıyoruz. Ayrıca sağlık politikaları alanında kitap serileri hazırlıyoruz. Bu kapsamda halk sağlığı temalı yayınlarımızı kamuoyuyla buluşturuyoruz. Bunun yanında, iki haftada bir düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Sağlık Politikası Atölyeleri’ ile güncel yerel ve küresel halk sağlığı konularını ele alıyoruz. Bu atölyelerde bir arkadaşımız sunum yapıyor, ardından birlikte tartışıyoruz. En önemli misyonlarımızdan biri ise, sağlık alanında yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin araştırmalarına destek olmak, onların akademik gelişimlerine katkı sağlamaktır. Kapımız herkese açık. Gençler bizden faydalanırken, biz de onlardan ilham alıyoruz.”

PROF. TAŞDEMİR: HALK SAĞLIĞINI BİR MESLEK DEĞİL, BİR DAVA OLARAK GÖRDÜK
Panelde konuşan HADİ Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Taşdemir ise halk sağlığına bakış açılarını ve HADİ Derneğinin kuruluş sürecine uzanan hikâyeyi paylaştı. Konuşmasına, salondaki öğrencilere ve katılımcılara teşekkür ederek başlayan Taşdemir, halk sağlığını sadece bir uzmanlık alanı değil, bir dava olarak görmeye başladıklarını vurguladı ve “Hocamız bize halk sağlığını bir meslek değil, bir savunuculuk alanı olarak benimsetti. Biz de o çizgide ilerlemeye çalıştık.” dedi. HADİ’nin temel amacının genç halk sağlığı uzmanlarının akademik formasyon dışında kalan eksik yönlerini tamamlamak olduğunu belirten Taşdemir, zamanla oluşan bu dayanışma ortamının, Sağlık Bakanlığı düzeyinde de destek gördüğünü ifade etti.

Geçen yıl Avrupa Halk Sağlığı Haftası kapsamında düzenlenen İngilizce etkinliklerde Türkiye’den yalnızca HADİ’nin yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Taşdemir, bu yıl İstanbul Medipol Üniversitesinin de sürece partner olarak dâhil olmasının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Konuşmasını, “İnanıyorum ki çok daha güzel işler yapacağız.” sözleriyle tamamlayan Taşdemir, HADİ’nin ortaya koyduğu çabanın daha büyük bir halk sağlığı hareketine dönüşeceğini ifade etti.

PANELDE ÜÇ FARKLI SUNUM GERÇEKLEŞTİ
Panel kapsamında üç farklı başlıkta sunum gerçekleştirildi. Sağlık sistemlerinde adaletin sağlanması, çevresel ve toplumsal etkilerin sağlık üzerindeki belirleyici rolü ile sağlık çalışanlarının ruh sağlığına odaklanan başlıklar ele alındı. İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Osman Hayran, “Sağlıkta Hakkaniyet ve Sosyal Belirleyiciler” başlıklı sunumunda sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizliklere ve bu durumun toplumsal etkilerine dikkat çekti. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Özge Karadağ, “Küresel Sağlık: İklim, Sağlık Güvenliği ve Sürdürülebilirlik” sunumuyla iklim krizinin sağlık politikaları üzerindeki etkisini ve küresel düzeyde sürdürülebilir çözümlerin gerekliliğini vurguladı. Son oturumda ise İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, “Tükenmişlikten Dayanıklılığa: Sağlık Profesyonellerinin Ruh Sağlığı” başlığı altında, sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu psikolojik baskıları ve bu sürece karşı geliştirilmesi gereken direnç mekanizmalarını ele aldı.

Son Güncelleme Tarihi: 14/05/2025 - 21:04