Ana içeriğe atla

Prof. Bayram: Mevsimsel hastalıkları COVİD-19’la karıştırmayın

07.04.2020

UTF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayram, bahar ayları ile birlikte artan astım, nezle ve alerjik rinit gibi mevsimsel hastalıkların COVİD-19 ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

mehmet_bayram2-

İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayram, dünya genelinde görülen ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs (Covid-19) ile bahar aylarında görülme sıklığı artan diğer üst solunum yolu hastalıklarına ilişkin bilgiler verdi. Bayram, bahar ayları ile birlikte artan astım, nezle ve alerjik rinit gibi hastalıkların COVİD-19 ile karıştırılmaması gerektiğine işaret etti. COVİD-19 ve mevsimsel hastalıkları birbirinden ayıran bazı ipuçları olduğunu ifade eden Bayram şöyle devam etti: “COVİD-19’da alerjik semptomları çok fazla görmüyoruz. Gözlerde sulanma, hapşırık ve burun akıntısı daha çok alerjide görülüyor. Bunlar mevsimsel alerji belirtileri diyebiliriz. COVİD-19’da hem solunum hem de solunum dışı sıkıntılar öne çıkıyor. Daha ağır vakalarda öksürük, ateş, halsizlik, kırgınlık, özelikle ishal, baş ağrısı, kas ve kemik ağrıları görülüyor. Alerji aniden başlamaz, belirti ve bulguları uzun sürelidir. Alerjide ateş olmaz, öksürük vardır. Alerjide hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarma ve kaşıntı görülür. Aynı şekilde nezlede de hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ile karşılaşılır. Nezlenin en önemli belirtisi ise şiddetli burun akıntısıdır. Bu bulgu diğer hastalıklarda yoktur.”

“GRİP VE COVİD-19’U AYIRMAK GERÇEKTEN ZOR”
Grip ve COVİD-19’u şikayetlerden yola çıkarak ayırt edebilmenin oldukça zor olduğunu ifade eden Bayram, iki hastalıkta da benzer semptomların olduğunu kaydetti. Bayram şöyle dedi: “Her ikisinde de öksürük, ateş, nefes darlığı, kas ağrıları, halsizlik, baş ağrıları oluyor. Hastanın grip mi yoksa COVİD-19 mu olduğu sağlık kuruluşlarında yapılacak bazı tetkiklerin ardından anlaşılabilir. Edindiğimiz tecrübeler COVİD-19 hastalarının yüzde 80’inin asemptomatik şekilde geçirdiğini gösteriyor. Genelde ek hastalığı olmayan genç hastalar virüsü bir şekilde almış ama ateşi yok, şiddetli öksürüğü yok, sadece hafif kırgınlık haliyle geçirebiliyorlar. Bu anlamda Covid-19’u hafif geçiren kişilerle astım hastalığının belirtileri karışabilir. Daha önce astım olduğunu bilen bir kişi ya da geçmiş bahar aylarında benzer semptomları gösteren kişiler, ‘Ben bahar aylarında hapşırıyorum, öksürüyorum, biraz burun tıkanıklığım var ve biraz nefes darlığım artırıyor.’ diyerek bunun ayrımına varabilirler. Diğer taraftan şikayetler devam ederse ve artış gösterirse mutlaka Covid-19 yönünden değerlendirilmesi gerekir. Burada en önemli kıstas ailede ya da yakın çevrede Covid-19 teşhisi almış birisi varsa kişi semptomlar az da olsa doktora gitmelidir.”

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 14:20