Ana içeriğe atla

Medipol’de organ bağışı için farkındalık etkinliği düzenlendi

10.11.2022

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu ve Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda Organ Bağış Haftası kutlandı.

organbagisihaber.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu ve Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından organ bağışına farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Türkiye’nin organ bağışındaki durumu, toplumun organ nakline bakışı ve bu alanda farkındalığı artırmak için atılabilecek adımlar konuşuldu. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe Beyazay Genel Başkanı Dr. Lokman Ayva ile Yönetim Kurulu Üyesi Selda Selimoğlu, Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uzm. Elif Öztürk, Medipol Mega Üniversitesi Hastanesinden Prof. Dr. Aydın Ünal ile Organ Nakil Koordinatörü Dr. Öğr. Üye. Esin Gülkaya Anık, Türkiye Organ Nakil Vakıf Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Cem Kahraman, Organ Nakil Koordinatörü Aygün Mengelli, Koşuyolu Eğitim Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Azize Göktürk ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

DR. AYVA: ORGAN BAĞIŞI İÇİN TÜM KURUMLAR EL ELE VERMELİ
Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Beyazay Genel Başkanı Lokman Ayva, organ bağışının temelinde ‘Kök Teorisi’ olduğunu söyledi. Kök Teorisi’ne göre insanların hayatlarını belirleyen üç etkileşim olduğunu ifade eden Ayva şöyle dedi: “Teoride ‘küreyle etkileşim, öbürleri ile etkileşim ve kendisiyle etkileşim’ bulunuyor. Fiziksel ve sosyal sistemlerimiz hayatımızın belirleyici unsurları. Eğer bu sistem iyi kurulmazsa insanları organ bağışlamaya ikna etmek oldukça zor. Çünkü insanların içinde her zaman ölüm ve sonrasıyla ilgili kaygılar var. Toplum olarak bizlerin en büyük görevi, her zaman hakikatin peşinde olmak. Bu noktada tüm kurumlar el ele vermeli ve toplumu teşvik edici kampanyalar yürütülmeli.”

DR. KAHVECİ: TOPLUMDA HERKES BİRBİRİNİN SİGORTASI OLMALI
Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci ise ulusal organ nakil sistemi ve işleyişi hakkında sunum gerçekleştirerek şunları dile getirdi: “Mevcut organ nakli merkezlerimizin ve hastanelerimizin kapasiteleri oldukça geniş. Ancak 85 milyonluk nüfusa sahip bir ülkede gönüllü bağışçı sayısı yalnızca 592 bin 614. Bizler görüyoruz ki toplumun bu konuda farkındalık kazanması için önümüzde uzun bir yol var. Toplum olarak hepimizin, ‘Bana ihtiyaç olabilir.’ diyecek duyarlılığa erişmesi ve birbirimizin sigortası olması gerekiyor. Şu anda klasik bir pencerede sıkışmış durumdayız. Umarım bunu aşmak için kamusal alanda adımlar atılır ve bizler de yenilikçi uygulamalara öncülük edebiliriz.’’

PROF. ÜNAL: SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLENMELİYİZ
Medipol Mega Üniversitesi Hastanesinden Prof. Dr. Aydın Ünal da yaptığı konuşmada böbrek sağlığının korunmasından ve bu bağlamda koruyucu hekimliğin öneminden bahsetti. Türkiye’de kronik böbrek rahatsızlıklarının her geçen yıl arttığını dile getiren Ünal, toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve tuz tüketiminin azaltılması gerektiğinin altın çizdi. Sağlıklı beslenme düzeni oluşturulması gerektiğini kaydeden Ünal, sözlerini söyle noktaladı: “Elbette nakil yapmak ve bağışta bulunmak çok değerli. Ancak havuza eklenen hasta sayılarını da azaltmalıyız. Toplumsal olarak en büyük sorunumuz yanlış beslenme, hipertansiyon, sigara ve alkol gibi ürünlerin tüketiminin sıklığı. Bunun önüne geçmek için önce bireysel sonra da toplumsal farkındalığı mutlaka sağlamalıyız.’’

Son Güncelleme Tarihi: 13/06/2023 - 14:06