Ana içeriğe atla

Medipol öğrencileri görme engelliler için yoga projesi geliştirdi

07.11.2022

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden Ferhan Kır ve Özlem Çiller, görme engelli bireyler için bağımsız yoga deneyimi sunan bir çalışmaya imza attı.

haber2

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü öğrencilerinden Ferhan Kır ve Özlem Çiller, Sağlık Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Kübra Şahadet Sezer danışmanlığında görme engelliler için bağımsız yoga deneyimi sunan bir proje geliştirdi. Projeyle birlikte görme engelli bireylerin aktivite katılımlarını ve farkındalıklarını incelemeyi hedeflediklerini belirten Kır ve Çiller, çalışmalarını TÜBİTAK’a sunarak 2209-A projesi kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

“GÖRME ENGELLİ BİREYLER İÇİN YOGAYI ERİŞİLEBİLİR HALE GETİRDİK’’
Projenin özgün yanları hakkında konuşan Ferhan Kır ve Özlem Çiller şu bilgileri aktardı: “Görme engelli bireylerin yoga pozlarını yapabilmeleri ve bağımsız olarak bu deneyimi sürdürmeleri için 3 boyutlu yazıcılarda yoga heykelcikleri bastırdık. Bu doğrultuda İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik Merkezinden 3 boyutlu yazıcı kullanma eğitimleri aldık. Akabinde laboratuvarın tüm imkanlarından faydalandık. 3 boyutlu yazıcılarda bastırılan heykelcikleri 20-40 yaş aralığındaki görme engelli bireyler kullanılabiliyor. Üretilen heykelcikler, katılımcıların yoga pozlarını dokunsal olarak tanımlayabilmelerine imkân tanıyor. 3 katılımcı, heykelcikleri on hafta boyunca haftada üç gün olmak üzere yoga seanslarında kullanabiliyor. Türkiye Görme Engelliler Derneği de görme engellilere ulaşmamızda destek olarak uygulamaların hayata geçmesine destek verdi.”

Son Güncelleme Tarihi: 13/06/2023 - 14:06