Ana içeriğe atla

Hamileye ilk kez radyasyonsuz anjiyo

06.01.2014

Medipol Üniversitesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Volkan Tuzcu'nun geliştirdiği yöntemle dünyada ilk kez bir hamileye radyasyonsuz anjiyo yapıldı

40caec21-1715-42c7-873a-c5f0c8899bfd-VolkanTuzcu.jpg

İstanbul'da yaşayan 2 çocuk annesi 31 yaşındaki Gülten Kamsız, 6 yıl önce kalbindeki deliğin kapatılması için ameliyat edildi. Deliğin tam olarak kapanmadığı ise üçüncü bebeğine hamileyken eko çektirmek için gittiği hastanede ortaya çıktı. Delik kalbin yükselttiği akciğer basıncı sebebiyle anne veya bebekte hayati tehlike var mı diye öğrenmenin tek yolu anjiyo yapmaktı. Ancak anjiyo özellikle bebek için radyasyon riski anlamına geliyordu. Sinsice artan basınç ise gün geçtikçe hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye atıyordu. Üstelik anne adayı doğuştan tek böbrekli olduğunu da yine check-up sırasında yapılan ultrasondan sonra öğrendi. 2004 yılında radyasyon olmadan geliştirdiği yöntemle hamile bir hastaya kalp pili takan, Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Volkan Tuzcu, aynı yöntemi anjiyo için de kullanmaya karar verdi. Normal bir anjiyo 45 dakika sürerken, elektrofizyolojik kateter kullanılarak 3 boyutlu sanal görüntüyü eko ve elektrofizyoloji desteği ile sağlayan radyasyonsuz anjiyo tam 2 saat sürdü. Ve böylece bir kalp kateterizasyonu dünyada ilk kez radyasyonsuz yapılmış oldu. Tıptaki ismi kalp kateterizasyonu olan ve tıpkı bir anjiyo gibi yapılan bu işlemde kalbin içindeki basınç ölçülüyor. Kalp ve damarlardaki oksijen miktarı ölçülüyor. Anneye oksijen verip bu miktarın ne kadar yükseldiği not ediliyor ve veriler karşılaştırılıyor. 

 

32'NCİ HAFTA ALINACAK 

Yurt dışındaki doktorlarla sürekli irtibat halinde olan ve hastasının değerlerini meslektaşları ile paylaşan Prof. Dr. Volkan Tuzcu, işleme tekrar tekrar tartıştıktan sonra karar verdiklerini belirterek şunları anlattı: "Buradaki hekim arkadaşlarımızla biraz tereddüt içinde kaldık. Basınç tahmin ettiğimizden biraz yüksek çıkmıştı. Annenin hayatını tehlikeye atmak istemiyorduk ama eğer bebek sağlıklı bir şekilde gelişebilecekse gebeliği sonlandırmak da istemiyorduk. Yurtdışından hekim arkadaşlarıma danıştım. Sonunda ortak bir karara vardık. Eğer bebeğin gelişimi sağlıklı bir şekilde tamamlanırsa 32. haftada epidural anestezi yöntemi ile alacağız. Doğuma kadar hem anneyi hem de bebeği çok sıkı takip edeceğiz. Kullandığımız yöntem her ne kadar zor olsa da hamilelerde veya radyasyon alması riskli olabilecek kişilerde rutin bir işleme dönüşebilir. Ben çocuk kardiyoloğu olmama rağmen yetişkinlere bu operasyonu yapıyorum, bu işi yapabilecek çok az meslektaşımız var." 

 

Sabah

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 11:58