Ana içeriğe atla

Dr. Dilaveroğlu: Dijital oy verme süreçleri siber saldırılara açık

10.11.2020

Dr. Arzu Dilaveroğlu, en son Amerikan seçimlerinde gündeme gelen dijital oy verme süreçlerinin siber saldırılara açık bir konu olduğunu söyledi.

Arzuhoca-a3fff9f3-8269-40f2-be14-dd000b9409fd.jpg

Dijitalleşmenin hayatın tüm alanlarına etki ettiği günümüzde seçimlerin de dijital aygıtlar aracılığıyla yapılması çalışmaları bütün dünyada tartışılmaya devam ediyor. En son Amerikan seçimlerinde bazı eyaletlerde kısmen denemeleri yapılan dijital oylama çalışmaları avantajlarının yanında sebep olacağı sorunlar nedeniyle de pek çok otorite tarafından kuşku ile karşılanıyor. Konu ile ilgili Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Arzu Dilaveroğlu, demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olan seçimlerin ve oy verme süreçlerinin dünyada farklı yöntemler ile yapıldığını söyledi. Dünyada en yaygın oy verme biçiminin basılı oy pusulalarının işaretlenerek sandıklarda toplanması ve elle sayılması olduğunu belirten Dilaveroğlu, “Seçmen oy verme işlemini, devletin belli alanlara yerleştirdiği aygıtlarla gerçekleştirilebileceği gibi tamamen mekândan ve zamandan bağımsız olarak mobil cihazlarla da yapılabilmektedir. İngiltere, Estonya, ABD ve Brezilya dijital oylama sistemlerinin kullanıldığı ülkelere örnek gösterilebilir.” dedi.

“DAHA FAZLA SEÇMENİN KATILIMINI SAĞLAYABİLİR”
Klasik oy verme usulleri dışında çağın koşullarına göre oluşturulan alternatiflerin daha fazla seçmenin demokrasiye katkı sağlamasını olanaklı hale getirdiğini ifade eden Dilaveroğlu şöyle devam etti: “Dijital araçlarla oy verme işleminin yapılabilmesi, mekâna ve zamana bağlı olmaksızın oy verebilmeyi sağlamaktadır. Oyların sayılması, birleştirilmesi elektronik aygıtlar tarafından yapıldığı için, seçim sonucunun oy verme sürecinin bitiminden dakikalar sonra açıklanmasını sağlamaktadır. Dijital sayım ve birleştirme, işlemlerinde insan kaynaklı hata veya hilelerin oluşmasını ortadan kaldırmakta, oyların yanlış ve eksik sayıldığı iddialarını görece en aza indirmektedir. Oyların arşivlenmesi, taşınması ve saklanması kolaylaşmakta buda seçim güvenliğine katkı sağlamaktadır. Özellikle mobil cihazların kullanımı ile oy verme işlemlerinin gerçekleşmesi, seçimler için yapılan kırtasiye masraflarını en aza indirmekte ve seçim maliyetlerinin azalmasına katkı sağlamaktadır.”

“SİBER SALDIRI TEHLİKESİ VAR”
Dijital oy verme süreçlerinin avantajlarının yanında bazı dezavantajlarının da olduğunu kaydeden Dilaveroğlu, siber saldırı tehlikesinin dezavantajların en başında geldiğini söyledi. 2016 yılında ABD’de yapılan seçimlerde siber saldırı iddialarının gündeme geldiğini hatırlatan Dilaveroğlu şöyle dedi: “İleri teknoloji araçlarını kullanma konusunda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olan ABD’de gerçekleştirilen bir seçimde veri güvenliğine ilişkin tehditler konuşulmakta iken, teknoloji kullanılması noktasında yetersiz olan ülkelerde dijital seçim sistemlerinin kullanılması, seçimin güvenliği konusunda daha ciddi problemlere neden olabilecektir. Seçim sandıkları yerine dijital aygıtların kullanılmasının doğuracağı bir diğer sorun, bu aygıtlarda yaşanacak teknik arızalar nedeniyle oyların silinmesi ya da oyların hesaplanamaması durumlarıdır. Yine bu aygıtlara yüklenecek yazılıma bağlı olarak oyların hatalı veya hileli olarak yanlış hesaplanmasına sebep olunması mümkün olabilir.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansı tarafından yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 09:56