Ana içeriğe atla

Aşkar: Aşçı olmak istiyorsanız hiyerarşik ahlakı mutlaka bilmelisiniz

31.01.2023

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen etkinliğe konuk olan Şef Maksut Aşkar, aşçılık ve tasarım arasındaki ilişkiye değinerek mesleki tecrübelerinden bahsetti.

a05a7570.JPG

İstanbul Medipol Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen ‘’Medifood Sektör Sohbetleri’’ etkinliğine dünyaca ünlü şef Maksut Aşkar konuk oldu. 16 yıldır profesyonel sektörün içerisinde olan Aşkar, Medipol öğrencileriyle buluşarak mesleki tecrübelerini paylaştı. Aşkar, şöyle dedi: “Hayatınız boyunca istediğiniz çok şey olacak ve bu istekleriniz zamanla mutlaka değişecek. Hayatta ve bu meslekte asıl olan ne istemediğini bilmektir. Eğer ne istemediğinizi gerçekten bilirseniz, hayat yolculuğunuzu ancak o zaman doğru şekilde çizebilir ve o yolda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Bunu hiçbir zaman unutmayın, hiçbir zaman çıkmazda değilsiniz ve olmayacaksınız.’’

‘’AŞÇILIK MESLEĞİ BİR KARAKTER YETENEĞİDİR’’

Aşçılık mesleğinin zorlu bir yolculuk olduğunu kaydeden Aşkar, şöyle devam etti: “Aşçı olarak işe başladığınızda her tasarladığınız üründen sonra yeni bir sürece başlarsınız. Bu sürecin bitmesi için aklınızdaki ürünü ortaya çıkararak daha sonrakilere yer açmanız gerekir. Bu nedenle aşçılık bir yolculuktur ve bu yolculuk hiçbir zaman kolay değildir. Eğer gerçekten bu mesleği yapmak istiyorsanız, hiyerarşik ahlakı mutlaka bilmeli ve kabullenmelisiniz. Günün sonunda bizler birer hizmetliyiz ve bir ihtiyaca değil, zevke hizmet ediyoruz. Bu fikri kabul edebilmek her insan için kolay değil. Bunu becerebiliyor olmak ciddi bir karakter yeteneğidir. Egolarınızdan sıyrılmalı, sabırlı olmalı ve çok yoğun saatler çalıştığınız için birlikte olduğunuz iş arkadaşlarınızı oldukları gibi kabul edebilmelisiniz. İşte bunlar bu mesleğin anahtarıdır.’’

 

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 14:59