Ana içeriğe atla

‘Anayasa Yargısında Yorum’ Sempozyumu gerçekleştirildi

03.01.2023

‘Anayasa Yargısında Yorum’ başlıklı sempozyum İstanbul Medipol Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşti. Sempozyuma katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, “Anayasa Mahkemesi, varlık nedenine uygun temel hak ve özgürlükleri önceleyen ve korumayı asli görev olarak gören bir yüksek yargı organına dönüştü.” dedi.

aym.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi iş birliğinde ‘Anayasa Mahkemesi Kararlarında Yorum’ başlıklı sempozyum yapıldı. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumda üç oturum düzenlendi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan ve İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ceran’ın açış konuşmaları yaptığı sempozyuma Anayasa Mahkemesi Üyelerinden Prof. Dr. Engin Yıldırım ile Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Anayasa Mahkemesi Raportörlerinden Dr. Ömer Gedik ile Dr. Akif Yıldırım, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi Üyesi Dr. Hamit Yelken, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder ve çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak katıldı.

PROF. ARSLAN: AYM HAK EKSENLİ YAKLAŞIMI BENİMSEDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan açış konuşmasında bireysel başvurularla Anayasa Mahkemesinde paradigmatik dönüşüm yaşandığını belirtti. AYM’nin ideoloji eksenli yaklaşımdan hak eksenli bir yaklaşıma geçtiğini vurgulayan Arslan şöyle dedi: “Anayasa Mahkemesi varlık nedenine uygun temel hak ve özgürlükleri önceleyen ve korumayı asli görev olarak gören bir yüksek yargı organına dönüştü. Hak eksenli yaklaşım özgürlükleri diğer bütün toplumsal menfaatlerin önünde gören onlara öncelik veren bir yaklaşımı ifade ediyor. Hak eksenli yaklaşım özgürlükler lehine yorumu gerektiren bir yaklaşım. Hak eksenli yaklaşım, hakların ve özgürlüklerin korunmasını esas, sınırlandırılmasının istisna olduğunu savunan bir yaklaşım. Anayasa Mahkemesi bu yaklaşımı benimsediğini kararlarında açıkça ifade ediyor ve bununda gereklerini yerine getiriyor.”

“SON 10 YILDA AYM KARARLARI TERCİH EDİLİR OLDU”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan konuşmasına şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesinin hak eksenli yaklaşımı hukukun anayasallaşması dediğimiz sürece çok ciddi bir katkı yaptı. Özellikle bireysel başvuruyla birlikte son 10 yılda mahkemeler artan oranda gitgide daha fazla Anayasaya atıf yapmaya başladılar. Anayasa Mahkemesinin kararlarını, kendi kararlarına tercih etmeye başladılar. Kamu otoriteleri Anayasayı daha fazla dikkate almaya başladı. AYM, kısa bir süre önce bir karar verdi. Askeri Yüksek Öğretim Kurumu’ndan bir üniversiteye geçen profesörün üniversitede sivillere göre daha düşük ücret almasıyla ilgili bir konu bu. Anayasa Mahkemesi burada mülkiyet temelli bir ayrımcılık yasağı tespit etti ve ihlal verdi. Bu ihlal verirken de çok önemli bir tespit yaptı. Dedi ki; derece mahkemeleri kanunların anlam ve kapsamını belirlerken bunu anayasayı dikkate alarak yapmalılar. Zira Anayasa yaşayan bir belgedir.”

PROF. CERAN: YARGI ALANINA BİLGİ ORTAMI SUNMAKTAN DOLAYI MUTLUYUZ

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ceran ise sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederek İstanbul Medipol Üniversitesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ceran şöyle dedi: “Bu sempozyum, yargı alanının en önemli konularından birini uluslararası katılımcılarla birlikte farklı boyutlarla ele alan tartışma ve bilgi ortamı sunmaktadır. Kurumlarımız arasında iş birliğine verdikleri destek için başta Prof. Dr. Zühtü Arslan olmak üzere sempozyuma katkı sunan tüm konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederim. İstanbul Medipol Üniversitesi bugün geldiği noktada ülkemizin saygın üniversiteleri arasında yer almaktadır. Üniversitemiz 300 farklı programda eğitim verirken, bu programların yarısı akreditedir.”

Son Güncelleme Tarihi: 13/06/2023 - 14:07