Ana içeriğe atla

Türkiye’nin sağlık harcamaları Medipol’de masaya yatırıldı

15.02.2020

Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye’nin sağlık harcamaları ve finansmanı konusu tartışmaya açıldı.

saglik_yoneti

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü, Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SASPAM) ile Üsküdar Grubu tarafından “Türkiye’de Sağlık Finansmanı” başlıklı bir toplantı düzenlendi. Sağlık harcamalarının gündem başlığı olarak öne çıktığı toplantıya İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Osman Hayran, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Yeter Demir Uslu, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanımız Dr. Salih Kenan Şahin ile Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçay Erus başta olmak üzere sağlık sektörünün paydaşları arasında yer alan kamu, özel sektör ve akademisyenlerden oluşan temsilciler katıldı.

ERUS: BİLGİ ASİMETRİSİ CİDDİ BİR SORUN

Toplantıda konuşan Prof. Aydın, Türkiye’deki sağlık harcamalarının genel kamu harcamaları oranıyla birlikte değerlendirildiğinde kontrol altına alındığını söyledi. Hüseyin Çelik ise Sosyal Güvenlik Kurumundaki üyelerin kendi bakanlıklarını temsilinden çok SGK’ya destek olmaları gerektiğini ifade etti. Çelik, sağlıkta sorunların çözümü için eş güdümlü çalışmanın elzem olduğunu söyledi. Doç. Dr. Burçay Erus da iyi düzenlenmiş sağlık sisteminin verimli bir çalışma ortamı sağlayacağını ifade etti. Sağlık finansmanı dendiğinde birden fazla unsurun işin içine girdiğini kaydeden Erus şöyle dedi: “Sağlık harcamalarında kontrolü, ilk yılını bitirmiş bir ekonomi öğrencisine sorarsak rekabetçi bir piyasa kurulmasıyla sorunun çözüleceği cevabını verir. Ama maalesef sağlıkta bizim başka sıkıntılarımız var. Bilgi asimetrisi ciddi bir sorun. Hastanın bilgisine ne uzman hekim ne sigortacı erişemiyor, bilgi asimetrisinin ahlaki tehlike diyebileceğimiz bir boyutu var. İnsanların davranışları koşullara göre değişiyor. Sigortanız yokken çok tedbirli davranıyorsunuz ama sigorta gelince niye tedbirli olayım diyorsunuz. Sigortacı primi siz tedbir almayacakmışsınız gibi belirtiyor. Bu da sizin hoşunuza gitmiyor. Bu durum sağlıkta özel sigorta sisteminin çalışmamasının sebeplerinden birisi.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 09:41