Prof. Oktav: Gazze’de yaşananlar önceden planlanmış koşulların sonucudur

21.03.2024

İTBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından “Ortadoğu'da Güncel Meseleler” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, “Gazze'de yaşananlar spontane değil, önceden planlanmış koşulların sonucudur. Ortadoğu’yu anlamak sadece bölgesel değil aynı zamanda uluslararası ilişkileri de anlamayı gerektirir.” dedi.

1

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından “Ortadoğu'da Güncel Meseleler” başlıklı etkinlik düzenlendi. Prof. Dr. Atilla Yayla’nın moderatörlüğünü yaptığı programda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav konuşmacı olarak yer aldı. Oktav, kendi deneyimleri ışığında Ortadoğu’da yaşanan siyasal ve sosyal gelişmelerin son 20 yılını değerlendirdi. 2000’lerin başından 2020’ye kadar Ortadoğu’da bölgesel ve sistemik kırılmalar yaşandığını ifade eden Oktav, şöyle dedi: “2011’de Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte Türkiye, Suriye’ye yönelik politikalar izledi. Ancak bu süreçte FETÖ’nün etkisi ve dış kaynaklı müdahaleler de mevcut. 2012’de Türkiye, ABD’ye yaklaşmış ancak FETÖ’nün etkisi artmıştır. 2013’te ise Türkiye-ABD ilişkileri gerilmiş ve uluslararası arenada farklı aktörlerin etkisi hissedilmeye başlamıştır. 24 Şubat 2022’de Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından önce Rusya gemileri Türkiye sularından geçti. Öncesinde Kazakistan’da büyük ayaklanmalar yaşanması, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi gibi birçok önemli olay gerçekleşti. Bu gelişmelerle 7 Ekim 2023 tarihine ortam hazırlandı. Bugün Gazze'de yaşananlar spontane değil, önceden planlanmış koşulların sonucu. Ortadoğu’yu anlamak sadece bölgesel değil aynı zamanda uluslararası ilişkileri de anlamayı gerektirir. Bu nedenle Çin’i ve Rusya’yı anlamak da önemli.”

Son Güncelleme Tarihi: 21/03/2024 - 13:51