Ana içeriğe atla

Prof. Ersoy: Dengeli beslenme kronik hastalıkların tedavisinde oldukça önemli

16.06.2020

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülgün Ersoy, dengeli beslenmenin akut ve kronik hastalıkların tedavisinde çok önemli olduğunu söyledi.

1Gulgun_Ersoy

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülgün Ersoy, normalleşme sürecinde diyet yapacaklara ‘bağışıklık sistemi’ uyarısında bulundu. Pandemi sürecinin neden olduğu stres nedeniyle yemek yeme alışkanlıklarında değişiklikler görülebildiğini kaydeden Ersoy, buna bağlı olarak kilo alımı olabileceğini söyledi. Vücudun savunma mekanizmasını oluşturan antikorların görevlerini yapabilmeleri için yeterli protein alınmasının önemli olduğunu kaydeden Ersoy, şöyle dedi: “Besin değeri yüksek ve zengin protein kaynağı olan kuru baklagiller her gün tüketilebilir. Hazırlama ve pişirme süresi uzun olan kuru baklagillerin, önceden fazla miktarlarda haşlanıp daha sonra pişirilebilecek şekilde paketlenerek buzlukta saklanması tüketimi kolaylaştıracaktır. Kan şekerini hızla yükselten şekerli yiyecek ve içeceklerin yanı sıra beyaz undan yapılmış ekmek de dahil hamur işleri, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerden de uzak durulması gerekir.”

“ÖĞÜNLER SAĞLIKLI TABAK MODELİNE GÖRE DÜZENLENMELİ”
Dengeli beslenmenin bağışıklık ve sindirim sisteminin güçlü kalması için önemli olduğuna işaret eden Ersoy, şöyle dedi: “Beslenme, sağlığın önemli bir belirleyicisi, daha da önemlisi akut ve kronik hastalıklar için tedavinin önemli bir parçasıdır. Herhangi bir besinin COVID-19’un bulaşmasını tek başına engelleyebileceği veya tedavi edebileceği söylenemese de sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli fiziksel aktivite ve uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Bu dönemde tüketilecek besinlerin; protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan besin bileşenlerinden zengin olması büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı tabak modeline göre dengeli beslenme; yeterli vitamin ve mineral alımını sağlayarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmede oldukça etkili. Bu model, COVID-19’a bağlı gelişebilecek olan yan etkileri azaltmanın yanı sıra COVID-19 için bir risk faktörü olan obezitenin de önüne geçilmesine yardımcı olabilir. COVID-19 enfeksiyonuna bağlı yoğun bakım yatışları sonrasında, malnütrisyon ve kilo kaybı da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda, diyetisyenler ve doktorlar gibi sağlık profesyonellerinin önerileri doğrultusunda kişinin beslenmesi düzenlenmeli, gerektiğinde besin destekleri kullanılması önerilmelidir.” 

Söyleşinin tamamı TRT Haber’de yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:32