Ana içeriğe atla

Prof. Çakmak: Çocukların aşı zamanı gelmişse vakit kaybetmeyin

18.05.2020

Prof. Dr. Alpay Çakmak ve Prof. Dr. Arzu Yükselen COVID-19 sürecini evde geçiren çocuklarla ilgili ebeveynlere uyarılarda bulundu.

d

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Çakmak ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Yükselen COVID-19 sürecini evde geçiren çocuklarla ilgili ebeveynlere uyarılarda bulundu. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan Çakmak, salgın günlerinde toplumda özellikle de çocuklu ailelerde hastalıkla ilgili ciddi kaygı oluştuğuna dikkat çekti. Aşıların çocuk sağlığı üzerindeki etkisine de değinen Çakmak şöyle dedi: “Çocukların aşı zamanı gelmişse vakit geçirilmeden yapılmalıdır. Aşı için başvurulacak sağlık kuruluşunun triaja dikkat eden bir kurum olması önemli. Çocuklara yapılan aşı takvimindeki aşılar, bilindiği gibi çocukluk dönemimde önemli hastalıklara yol açan, tedavisi zor ya da bugün için tedavisi olmayan hastalıklardan korumaktadır. Çok önemli bir neden yokken çocukların aşılarının ertelenmesi sağlık açısından daha ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu sebeple aşı yapılmasına engel bir durum yoksa aşı ertelenmemeli ve mutlaka yapılmalıdır. Tüm uygulanan aşılar aynı değer ve kıymettedir. Bir aşının diğer aşıya tercih edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.”

PROF. YÜKSELEN: AİLELER EVDEKİ ZAMANI FIRSATA ÇEVİREBİLİR
İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Yükselen ise çocukların bu dönemde uzaktan eğitim yoluyla evde eğitim-öğrenimlerine devam ettiğini hatırlattı ve tavsiyelerde bulundu. Yükselen, ebeveynlerin çocuklarına bu durumu açıklarken yaş ve gelişim düzeylerine göre anlatmasının olumlu bir yaklaşım olacağını söyledi. Ailelerin evdeki zamanı keyifli geçirebileceğini de kaydeden Yüksel şöyle devam etti: “Anne, babaların tıpkı normal süreçte olduğu gibi bu dönemde de çocuğunu dersleri gerektiği zamanda izlemesinin ve ödev gibi sorumluluklarını yerine getirmesinin önemini hatırlatması yararlı olabilir. Çocuğun günlük rutinlerine devamı, örneğin sabah erken kalkması, kahvaltı etmesi, gün içinde evde bireysel ya da bir arada yapılabilecek etkinliklerden sonra akşam uygun saatte uyumaya geçmesinin sağlanması onun derslere uyumunu kolaylaştırabilir. Özellikle ders saatlerinde evde sessiz bir ortamın sağlanması da çocuğun derslere daha kolay odaklanmasına yardımcı olabilir. Öte yandan aileler evde bir arada geçirecekleri zamanı keyifli ve verimli bir fırsata dönüştürebilirler. Bunun için birlikte resim yapma, kitap okuma, oyunlar oynama gibi farklı etkinlikler bir arada yapılarak zaman geçirilmesi uygun olabilir. Okuma-yazma bilmeyen çocuklara anne-babanın kitap okuması, diğer yaş gruplarındaki çocuklar için ise evde herkesin ortak bir okuma zamanı belirlemesi önerilebilir. Bu ortak okuma zamanında kitle iletişim araçlarından uzak durmak prensip edinilebilir.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 13:58