İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kapsamında düzenlenen “Peyzaj Mimarlığı Zirvesi” etkinliğinde, tasarım ve uygulama süreçlerindeki dönüşüm ve sınırlılıklar ele alındı.

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kapsamında “Peyzaj Mimarlığı Zirvesi: Tasarım ve Uygulama Alanında Sınırlar / Sınırsızlıklar” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğin açış konuşmalarını İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Attila Dikbaş, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Başer Kalyoncuoğlu ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Barış Işık yaptı. Zirvede, mimarlık ve peyzaj mimarlığı disiplinlerinin dönüşümü ele alındı.
PROF. DİKBAŞ: PEYZAJ SADECE BAHÇEDEN İBARET DEĞİL
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Prof. Dr. H. Attila Dikbaş, kentsel tasarımın çok yönlü bir disiplin olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:“Kentsel tasarım, her ne kadar şehir ve bölge planlama disiplinleriyle benzer bir çerçevede değerlendirilse de hem mikro hem de makro ölçekte farklılaşan özgün bir yapıya sahiptir. Bu kapsamda peyzaj mimarlığı da ayrı bir anlam ve önem kazanmaktadır.”
Peyzaj mimarlığının yalnızca bahçe tasarımıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Dikbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Peyzaj denildiğinde sadece bahçeleri düşünmemeliyiz. Peyzaj mimarlığı; kent ölçeğinde sürdürülebilirlik, sağlık, gıda güvenliği ve iç mekân tasarımı gibi pek çok alanla kesişen, çok boyutlu bir disiplindir. Bu nedenle peyzaj mimarlarının üstlendiği rol son derece kıymetlidir ve kesinlikle küçümsenmemelidir.”
DOÇ. KALYONCUOĞLU: BU MESLEĞİ GELECEĞE TAŞIYACAK OLAN SİZLERSİNİZ
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahar Başer Kalyoncuoğlu ise konuşmasında zirvenin temasına dikkat çekerek şunları söyledi:“Bu yıl, Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Ayı kapsamında, ‘Sınırların Ötesinde’ başlığı altında dünya genelinde çeşitli etkinliklerle peyzaj mimarlığının varlığı ortaya konuluyor. Biz de bugün, ‘sınır’ ve ‘sınırsızlık’ kavramlarını odağımıza alarak uluslararası alanda tartışılan bu konuyu çözümlemeye çalışacağız.”
Geçmişte peyzaj mimarlığının yalnızca bahçe tasarımıyla sınırlandırıldığını hatırlatan Kalyoncuoğlu şöyle devam etti: “Bizler, belli sınırlar çerçevesinde peyzaj mimarlığının kuramını yazmaya ve sizlerle paylaşmaya çalıştık. Artık bu mesleğin örgütlü yapısını geliştirip geleceğe taşıyacak olan sizlersiniz.”
IŞIK: 1994’TEN BU YANA EPEY YOL KAT ETTİK
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Barış Işık konuşmasında, Türkiye’de peyzaj mimarlığı eğitiminin 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesindeki “Süs Nebatları Şubesi” ile başladığını ifade etti. Ardından Ankara Üniversitesi’nin 1946 yılında kurulmasıyla birlikte Ziraat Fakültesi bünyesindeki “Bahçe Mimarisi ve Ağaçlandırma Kürsüsü” ile eğitimin yeni bir döneme girdiğini belirtti. Peyzaj Mimarlığı örgütlenme sürecine de değinen Işık, şunları söyledi: “Bu süreç, 1966 yılında Ankara’da kurulan Peyzaj Mimarisi Derneği ile başladı. 1994 yılı Mayıs ayında TMMOB 33. Genel Kurulu’nda odalaşma kararımızın çıkmasıyla birlikte Peyzaj Mimarları Odası kuruldu. 1994’ten bu yana hem kamu hem de özel sektörde meslektaşlarımızın haklarını savunmayı, mesleki kazanımlarını korumayı ve geliştirmeyi amaçlayarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”
ZİRVEDE 3 FARKLI OTURUM GERÇEKLEŞTİ
Açış konuşmalarının ardından zirve, üç farklı oturumla devam etti. Birinci oturum, “Tasarımda Sınır ve Sınırsızlık Dilemması” başlığıyla Doç. Dr. Bahar Başer Kalyoncuoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. DS Mimarlık’tan Deniz Aslan, ON Tasarım’dan A. Oktan Nalbantoğlu, Caps Office’ten Mehmet Cemil Aktaş ve Pınar Kesim Aktaş konuşmacı olarak yer aldı.
İkinci oturum, “Peyzajın Yükselen Ekolojik Gündemi ve Yeni Sınırlar” başlığıyla Dr. Öğr. Üyesi Bige Şimşek İlhan moderatörlüğünde yapıldı. Bu oturumda, Karaoğlu Peyzaj’dan Gizem Güzel, Işık Peyzaj’dan Selin Turan Meral ve Giritli Tasarım’dan Ferda Arkain Üzümcüoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Üçüncü oturum ise “Malzemenin Ötesinde: Peyzajda Görünmeyen Sınırlar” başlığıyla Arş. Gör. Ezgi Zehra Kocazeybek’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumun konuşmacıları Işık Peyzaj Global’den Baray Işık, ACO Türkiye’den Furkan Bilgiç, Stoneline’dan Kadir Akyıldırım ve NA LightStyle’dan Nergiz Arifoğlu oldu.
Son Güncelleme Tarihi: 15/05/2025 - 08:22