Ana içeriğe atla

Medipol ‘patent, faydalı model ve tasarım’da zirvede

29.11.2022

İstanbul Medipol Üniversitesi, YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2022’de ‘Olumlu Sonuçlanan Patent, Faydalı Model ve Tasarım Başvurusu Sayısı’ ile ‘Başvurulan Patent, Faydalı Model veya Tasarım Sayısı’nda birinci oldu.

kampus-gece

Türkiye’deki 199 üniversitenin 2021 yılı verileri doğrultusunda genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2022” Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlandı. Raporda 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak faaliyette bulunan üniversitelerin ‘Eğitim ve Öğretim’, ‘Araştırma-Geliştirme, ‘Proje ve Yayın’, ‘Uluslararasılaşma’ ve ‘Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk’ ana kategorilerindeki verileri analiz edilirken 47 alt gösterge doğrultusunda sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre İstanbul Medipol Üniversitesi, 135 adet ile ‘Başvurulan Patent, Faydalı Model veya Tasarım Sayısı’nda ve 74 adet ile ‘Olumlu Sonuçlanan Patent, Faydalı Model ve Tasarım Başvurusu Sayısı’nda tüm devlet ve vakıf üniversitelerini geride bırakarak zirvede yer aldı. Medipol, geçtiğimiz seneki raporda ‘Başvurulan Patent, Faydalı Model veya Tasarım Sayısı’nda 132 adet ile ikinci, ‘Olumlu Sonuçlanan Patent, Faydalı Model ve Tasarım Başvurusu Sayısı’nda ise 42 adetle gene ilk sırada yer almıştı.

 

REKTÖR CERAN: BULUŞLARIN ENDÜSTRİDE KULLANILMASI ÖNEMLİ

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ceran, Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde bilimsel araştırmalarda ortaya çıkan buluşların patentlenmesi konusunda titiz çalışma yürüttüklerini belirtti. Ceran, şöyle dedi: “Patent, faydalı model ve tasarım başvuruları, üniversitelerde Ar-Ge ve inovasyona yönelik üretilen bilginin hızlı bir biçimde topluma ve ekonomiye kazandırılmasına yardımcı oluyor. 2021 yılında 153 üniversite 2.113 patent, faydalı model veya tasarım başvurusunda bulunmuş. Aynı yıl 121 üniversitenin 977 başvurusu olumlu sonuçlanmış. Bu veriler ışığında İstanbul Medipol Üniversitesinin 135 başvuru ve 74 olumlu sonuç ile tüm devlet ve vakıf üniversitelerini geride bırakarak birinci olması önemli bir başarı. Patentini aldığımız buluşlarımızın endüstride kullanılması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle sağlık ve haberleşme alanındaki patentlerimiz, yerli sanayimizin gelişmesine olumlu katkılar sunacak. İki yıldır sürdürdüğümüz istikrarın artarak devam etmesini diliyor, bu başarıda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

 

MEDİPOL TTO: NİTELİKLİ PATENTLERE SAHİBİZ

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Bu veriler, üniversitemizde gerçekleştirilen başvuruların yalnız sayısal olarak değil nitelik açısından da yüksek seviyede olduğunu, akademisyen ve öğrencilerin bilimsel çalışmalarının sonuç odaklı ilerlediğini gösteriyor. Bir buluş için patent başvuru aşamasından tescil olana kadar uzunca bir süre geçmekte. Bu süreçte patentin doğru yazılması, hem koruma kapsamını doğru belirlemek hem de tescil olması durumunda ilgili alanda hak iddia edebilmek için oldukça önemli. Patent başvuruları, bu zamana kadar ülkemizde her ne kadar nicel olarak değerlendiriliyor ve hedefleniyor olsa da nitelikli patentlerin ortaya çıkması ve patent başvuruların tescil edilmesi, buluşun ait olduğu sektörde söz sahibi olabilmesinin en önemli argümanı. ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2022’, TTO’da yer alan Patent Biriminin başarılı bir çalışma ortaya koyduğunu gösteriyor.”

 

Son Güncelleme Tarihi: 13/06/2023 - 14:07