Ana içeriğe atla

İstanbul Medipol Üniversitesi, ‘YÖK 2024 Raporu’nda iki alanda zirvede

06.11.2024

İstanbul Medipol Üniversitesi, ‘YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ sonuçlarına göre ‘Başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı’nda ve ‘Uluslararası kuruluşlara üyeliği bulunan kulüp sayısı ortalaması’nda tüm devlet ve vakıf üniversitelerini geride bırakarak zirvede yer aldı. Üniversitemiz aynı zamanda raporda yer alan 64 göstergenin dokuzunda ilk 20’de yer alma başarısı gösterdi.

kampüs1

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’deki 201 üniversitenin 2023 yılı verilerine dayanarak hazırladığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024”ü yayımladı. Raporda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak faaliyette bulunan üniversitelerin “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Sürdürülebilirlik” ile “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” temel alanlarındaki verileri analiz edilirken 64 farklı gösterge doğrultusunda yükseköğretime yaptıkları katkı ve sağladıkları gelişmeler ortaya kondu. “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”nda doğrudan dikkate alınan 64 gösterge dışında 26 göstergeye ait özetler de paylaşıldı. Rapor, başta YÖK veri tabanı olmak üzere kamu ve bağımsız kaynaklardan alınan veriler kullanılarak hazırlanırken İstanbul Medipol Üniversitesi, 64 göstergenin dokuzunda ilk 20’de yer alma başarısı gösterdi. Medipol, 26 ek diğer göstergeye ait özetlerin ikisinde ise ilk beşte yer aldı.
 
BAŞVURULAN PATENT, FAYDALI MODEL VEYA TASARIMDA ZİRVEDE
Yayımlanan rapora göre İstanbul Medipol Üniversitesi, 159 başvuruyla “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın” temel alanı içinde yer alan ‘Başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı’nda tüm devlet ve vakıf üniversitelerini geride bırakarak zirvede yer aldı. Medipol, aynı temel alandaki ‘Olumlu sonuçlanan patent sayısı’nda ise 32 olumlu sonuçla tüm üniversiteler arasında yedinci, vakıf üniversiteleri arasında ise birinci sırada yer aldı.

201 ÜNİVERSİTE ARASINDA BİRİNCİ
Üniversitemiz, “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” temel alanındaki ‘Uluslararası kuruluşlara üyeliği bulunan kulüp sayısı ortalaması’nda da 18 kulüp ile 201 üniversite arasında birinci oldu.

AKREDİTASYONDA İLK ON’DAYIZ
İstanbul Medipol Üniversitesi ayrıca “Eğitim ve Öğretim” temel alanındaki ‘Akredite lisans programı sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ göstergesinde tüm üniversiteler arasında ilk 10’da, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın” temel alanındaki ‘İstihdam edilen araştırmacı sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ arasında ilk 20’de, vakıf üniversiteleri arasında ise ilk sırada yer aldı. Üniversitemiz aynı temel alanın ‘Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranının en yüksek olduğu üniversiteler’ göstergesinde ise tüm üniversiteler arasında ilk 10’da yer alma başarısı gösterdi.

‘ULUSLARARASILAŞMA’DA MEDİPOL ÜÇ GÖSTERGEDE ÖNE ÇIKTI
İstanbul Medipol Üniversitesi, “Uluslararasılaşma” temel kategorisindeki üç göstergede öne çıktı. Medipol, ‘İstihdam edilen uluslararası doktoralı öğretim elemanı sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ ve ‘Uluslararası öğrenci oranının en yüksek olduğu üniversiteler’ göstergelerinde ilk 20’de, ‘Uluslararası öğrenci sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ göstergesinde ise tüm üniversiteler arasında ilk 5’te, vakıf üniversiteleri arasında da birinci sırada yer aldı.

İKİ EK DİĞER GÖSTERGEDE İLK BEŞTE
İstanbul Medipol Üniversitesi, aynı rapordaki ek diğer göstergelerde ise “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın” temel alanında yer alan ‘Olumlu Sonuçlanan Patent, Faydalı Model veya Tasarım Sayısı’ ek diğer göstergesinde en yüksek değerlerin olduğu ilk beş üniversite arasında yer aldı. Medipol, “Sürdürülebilirlik” temel alanında yer alan ‘Tüketilen enerji başına enerji verimliliği yatırımı’ ek diğer göstergesinde de ilk beş üniversite arasında listelendi.

Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 07/11/2024 - 10:27