Radyo Medipol’ün canlı yayın program Radyo Kampüs’ün bu haftaki yayını, duayen radyocu Hopdedik Ayhan’ın sunumuyla gerçekleşti.

İstanbul Medipol Üniversitesinin canlı yayın programı Radyo Kampüs, radyo dünyasının sevilen isimlerini mikrofon başında ağırlamaya devam ediyor. Bu haftaki yayını, Radyo Turkuvaz’ın sevilen ismi Hopdedik Ayhan sundu. Programın bu haftaki konuğu ise Medipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı oldu. İstanbul Medipol Üniversitesi Youtube kanalından da canlı olarak izlenebilen yayında beyin ve sinir cerrahi alanında merak edilen konular ele alındı. Samancı, ameliyat süreçlerinden, beyin ve sinir cerrahisinin kapsadığı hastalıklara, teknolojinin tıptaki rolünden hekimlik mesleğinin zorluklarına kadar pek çok konuda bilgi verdi.
DOÇ. SAMANCI: CERRAHİNİN YEDEĞİ YOK
Canlı yayında mesleki deneyimlerini aktaran Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı, ameliyat öncesi hazırlıkların önemine değinerek, “Bir ameliyat ortalama 2-3 saat sürebiliyor. Ancak bazı ameliyatlar 8-9 saati bulabiliyor. Tıpkı pilotların uçuş öncesi hazırlıkları gibi, bizim de ameliyat öncesi titizlikle birçok kontrol yapmamız gerekiyor. Tüm bunlar sürecin vazgeçilmez parçaları.” ifadeleriniİ kullandı. Cerrahi branşların genelinde olduğu gibi beyin cerrahisinde de hata payının çok düşük olduğunu vurgulayan Samancı, “Bir yedek parçamız yok. En küçük hatanın dahi kalıcı hasarlara neden olabileceği bir alandayız. Bu yüzden çok dikkatli çalışmak zorundayız.” dedi.
"AMELİYAT SONRASI YÜZLERDEKİ GÜLÜMSEME HER ŞEYE DEĞER"
Ameliyat sonrası hasta yakınlarıyla birebir ilgilendiğini belirten Samancı, “Hasta yakınlarının yüzündeki mutluluk tüm yorgunluğunuzu unutturuyor. Fiziksel yorgunluk oluyor elbette ama bir insanın hayatına dokunmanın verdiği manevi tatmin tarif edilemez.” dedi. Teknolojinin cerrahi alandaki önemine dikkat çeken Samancı, “Artık bir tümörün tam yerini saptayıp, navigasyon sistemleriyle milimetrik hassasiyetle müdahale edebiliyoruz. Bu hem ameliyatı kolaylaştırıyor hem de başarı oranını artırıyor.” şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE, SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNE ÇIKIYOR"
Türk beyin cerrahlarının dünya literatürüne önemli katkılarda bulunduğunu belirten Samancı, “Örneğin Gazi Yaşargil hocamız, mikrocerrahiyi dünyada ilk uygulayan kişidir ve halen tüm dünyada saygıyla anılır. Türkiye’de onun gibi birçok kıymetli hocamız mevcut.” dedi. Tıp eğitimindeki kalitenin Türkiye’yi sağlık turizminde cazip bir merkez haline getirdiğini vurgulayan Samancı, “Çevre ülkelerdeki yetersiz sağlık altyapısı nedeniyle Türkiye’ye yoğun bir hasta akışı var. Kaliteli hekim yetiştirme konusunda çok iyi durumdayız.” ifadelerini kullandı.
Son Güncelleme Tarihi: 16/05/2025 - 12:57