Ana içeriğe atla

Dr. Köse: Teknoloji firmaları yenilikçi çalışmalarını hayata geçirdi

28.04.2020

Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, teknoloji firmalarının COVID-19 nedeniyle yeni bir teknoloji geliştirmediğini ancak mevcut teknolojileri yenilikçi çalışmalarla hayata geçirmeye başladıklarını söyledi.

d

Tüm dünyada gözler koronavirüs (COVID-19) ile ilgili aşı çalışmalarına yönelirken bu dönemde dijital teknoloji alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Yapay zekâ sistemi ile çalışan robotların sağlık sistemine girişinin hızlandığı bu dönemde, cep telefonları için geliştirilen ve kullanıcılarını takip edip onları virüsün yoğun olduğu bölgelere girdiklerinde uyaran sistemler de popüler hale geldi. İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi İlker Köse konuya ilişkin yaptığı açıklamada teknoloji firmalarının çalışmalarının odaklandığı konuların başında COVID-19’dan korunma, yayılmasını engelleme ve yaygınlığını izlemenin geldiğini söyledi.

“TEKNOLOJİ FİRMALARI YENİLİKÇİ ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRDİ”
Teknoloji firmalarının COVID-19 nedeniyle yeni bir teknoloji geliştirmediğini ancak mevcut teknolojileri yenilikçi çalışmalarla hayata geçirmeye başladıklarını kaydeden Köse şöyle dedi: “Uygulamalar arasında sosyal mesafenin korunup korunmadığını ve mobilizasyon durumunu kontrol eden takip sistemleri ile yayılım durumunu raporlayan ve simülasyonlar yapan sistemler önemli yer tutuyor. İlk şoku atlattıktan hemen sonra teknoloji firmalarının odaklandığı diğer bir konu da günlük hayatta yaptığımız şeylerin uzaktan da yapılmasını sağlayan çözümler oldu. Daha önce var olan ama zaruret halinde kullanılan video konferans ve uzaktan eğitim çözümleri hızla yaygınlaştı. Benzer şekilde sağlık hizmetlerinin de uzaktan verilebilmesi için çözümler geliştirildiğini görmekteyiz.”

“TOPLUM SAĞLIĞI BİREY ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNE GEÇECEK”
Salgınların yayılmasını engellemek için gelecekte kullanılacak teknolojiler hakkında da bilgi veren Köse şöyle devam etti: “COVID-19’un neden olduğu toplumsal travmayı halen atlatmış değiliz. Bu durum geçince daha rasyonel kararlar alacağız. Ancak şurası kesin ki bu konuda ilgili mevzuat, bireyin özgürlüğüne karşı toplum sağlığını öne çıkaran bir noktaya doğru ilerleyecek. Dolayısıyla teknolojinin zaten imkân verdiği pek çok uygulama insanları işaretlemek, takip etmek, sosyal mesafelerini ölçmek ve benzeri amaçlarla kullanılacak. Bunun için insanların taşıdığı ve izlenebilen her türlü araç kullanılabilir. Cep telefonları, akıllı kimlik kartları ve giyilebilir teknolojiler giderek yaygınlaşacak. Dünyadaki tüm insanlar akıllı telefon üzerinden şimdiki kapasitede ses, görüntü ve veri haberleşmesi yapmaya devam etse mevcut altyapımız yeterli olacak. Ancak insanların özellikle veri ve görüntü transferi ile ilgili talepleri artıyor. Dahası artık sadece insanlar değil, cihazlar da internet altyapısını kullanmaya başladı. Bunun için kablosuz haberleşmede teknolojik sınıra yaklaştık. 5G ve sonrasındaki teknolojileri kullanmak bu yüzden gerekli. 5G, insanların taleplerinden doğan bir çözüm.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 13:48