Ana içeriğe atla

Dr. Erginli: Bilinçli veri kullanımı kamuda avantaj sağlar

23.05.2025

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte veriye dayalı karar alma stratejileri ve Türkiye’de veri paylaşımı konuları ele alındı.

12

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen söyleşide, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Bürge Elvan Erginli öğrencilerle bir araya geldi. Güney Kampüs’te gerçekleşen etkinlikte Erginli, “Kentsel Politikanın Desteklenmesi İçin Dijital Araçlar” başlıklı sunumuyla dijitalleşmenin ve veri kültürünün kent politikaları üzerindeki etkisini ele aldı.

DR. ERGİNLİ: VERİLERİN BİLİNÇLİ KULLANIMI KAMU YÖNETİMİNDE AVANTAJ SAĞLAR
Sunumunda “veriye dayalı karar alma” stratejisinin önemine değinen Erginli, geleneksel karar alma yöntemlerinin kişisel deneyim, içgüdü ve gözleme dayandığını; ancak bu yöntemlerin nesnellikten uzak ve ampirik temelden yoksun olduğunu ifade etti. Veriye dayalı yaklaşımın, kurumsal seçimlerin sistematik veri analizine dayandırılmasını sağladığını belirten Erginli, “Özellikle yerel yönetimlerin stratejik planlarını yaparken ve bu planları izlerken veriden yararlanmasının önemi sıkça karşımıza çıkıyor.” dedi. Verinin bilinçli kullanılmasının, kamu yönetiminde rekabet avantajı sağladığını vurgulayan Erginli, bu yöntemin Türkiye’de de giderek daha fazla önem kazandığını söyledi.

DR. ERGİNLİ: TÜRKİYE’DE KAPALI BİR VERİ KÜLTÜRÜ VAR
Sunum kapsamında veri kültürü ve paylaşımına değinen Erginli, Türkiye’de kurumların veri paylaşımı konusunda çekimser davrandığını ifade etti. Erginli, “Veri okur-yazarlığı önem kazanıyor çünkü gerekli yetkinliklere sahip olunca kişiler, verileri paylaşmaktan korkmuyorlar ve daha paylaşımcı oluyorlar.” diyerek, toplumsal veri bilincinin artırılması gerektiğini vurguladı. Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun (KVKK) sıkça yanlış yorumlandığını ve bu durumun da veri kısıtlılığı sorununu derinleştirdiğini belirten Erginli, buna rağmen umut verici gelişmelerin yaşandığını da sözlerine ekledi. Açık veri konusuna da değinen Erginli, “Açık veri bir kavramın da ötesinde, verilerin herkesle paylaşılması gerektiğini savunan ve bu yönde çalışmalar yapan bir harekettir.” dedi; İstanbul’da hayata geçirilen “haritakent.95” ve “morharitam.istanbul” gibi projeleri örnek göstererek, bu platformların toplumsal faydaya katkı sunduğunu belirtti. Verinin yalnızca teknik değil, aynı zamanda toplumsal bir konu olduğunu da vurgulayan Erginli, veri paylaşımının; ekonomi, sağlık, mekânsal planlama ve politika gibi birçok alanda sorunların tespiti ve çözüm geliştirilmesi için kritik rol oynadığını ifade etti. 

Söyleşi sonunda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ergün Dilaveroğlu, katılımından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Bürge Elvan Erginli’ye teşekkür ederek, plaket takdim etti.

Son Güncelleme Tarihi: 23/05/2025 - 07:39