İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen çalıştayda, 15 Temmuz darbe girişiminde geleneksel ve yeni medyanın rolü ele alındı.
İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından “15 Temmuz Darbe Girişiminin Engellenmesinde Geleneksel ve Yeni Medyanın Rolü” başlıklı çalıştay düzenlendi. İletişim Fakültesi Medya Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya İstanbul Medipol Üniversitesinden İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan ile Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özkır, 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Varank Arslantürk, Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı, Diriliş Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merve Şebnem Oruç, gazeteciler Elif Şahin ve Gaffar Yakınca ve 15 Temmuz Gazileri Musa İlhan ile Sabri Gündüz katıldı.
PROF. BÜYÜKASLAN: UNUTULAN TARİH TEKERRÜR EDER
Diriliş Postası Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oruç’un moderatörlüğünde yapılan çalıştayın açış konuşmasını Prof. Dr. Ali Büyükaslan gerçekleştirdi. Büyükaslan, FETÖ tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye tarihinin en hain darbe girişimine karşı milletin, milli iradesine ve bağımsızlığına olan inancını gözler önüne serdiğini söyledi. Büyükaslan, “15 Temmuz’u hep birlikte yaşadık. Hepimiz sokaklarda, hepimiz nöbetlerdeydik. Unutulan tarih tekerrür eder. Bu nedenle yaşananları ve 15 Temmuz ruhunu asla unutmayacak ve genç nesillere hatırlatmaya devam edeceğiz. O gece, bağımsızlığımızı sürdürebilme ve baki kılma hedefinde birleşen milletimiz bu uğurda canını vermekten kaçınmadı.” dedi.
PROF. ÖZKIR: MEDYA DARBECİLERE KARŞI DİRENDİ
Prof. Dr. Yusuf Özkır, darbe girişimindeki siyasi yapılanmaya dikkat çekerek medyanın darbeye direnişte kritik bir rol oynadığını belirtti. Özkır, “Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 00.30 sıralarında, yani darbe bildirisi TRT’de okunduktan yaklaşık yarım saat sonra, FaceTime programı üzerinden görüntülü bir şekilde programa bağlanmış ve yaptığı davetle darbenin seyrini millet lehine değiştirmiştir. Aynı saatlerde darbecilerin WhatsApp grubundaki yazışmalarda sık sık özel televizyonların susturulması gerektiği yönünde ifadeler kullanılmaktaydı. Sonradan ortaya çıkan bu konuşmalarda özel televizyonlara baskın için helikopter hazırlanması ve Çamlıca Tepesi’ndeki antenlerin tankla vurulması gerektiği dahi belirtiliyordu. Geleneksel ve yeni medya darbecilere karşı direndi ve teslim olmadı. Diğer yandan insanlar, medya aracılığı ile olayların akışını canlı bir şekilde görebildi.” dedi.
15 TEMMUZ GAZİLERİ YAŞADIKLARINI ANLATTI
Çalıştayda 15 Temmuz Gazileri Sabri Gündüz ve Musa İlhan da olay günü yaşadıklarını anlattı. Gazeteci Gaffar Yakınca ve Doç. Dr. Enes Bayraklı ise Türkiye’de yaşanmış darbelerin kısa tarihine değindi. Çalıştayda söz alan 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Varank Arslantürk de gazi ve şehit yakınlarının medya önündeki durumlarından bahsetti ve ‘kahramanlık’ söyleminin yaygınlaşması gerektiğini ifade etti.
Son Güncelleme Tarihi: 09/07/2024 - 21:48