20.03.2024

Fırat Semih Avşar ve Gurur Gülce Beşe tarafından yazılıp “Uluslararası Liderlik Çalışmaları Dergisi: Kuram ve Uygulama”da yayınlanan makalenin özet metni şöyledir: Bu çalışma, yükseköğretim kurumlarında ayrımcılığı önleme çabalarının liderlik perspektifiyle incelenmesine odaklanmaktadır. İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Ombudsmanlığı Ofisi, bu liderlik anlayışını vurgulayan bir model olarak ele alınmıştır. Konu, özellikle uluslararası öğrencilerin, akranlarıyla ve üniversite personeli ile idari personel arasında yaşanan potansiyel çatışmaların önlenmesi açısından, bu ofisin ne kadar önemsendiğinin vurgulanmasıyla ele alınmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul Medipol Üniversitesi’nde kurulan Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Ombudsmanlığı Ofisini değerlendirerek, yükseköğretim kurumlarında ayrımcılığı önleme ve eşitlik ilkesini güçlendirme konusunda bir liderlik örneği sunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Medipol Üniversitesi’nin deneyimleri, özellikle idari personel için ayrımcılığı önleme ve kültürel zenginlikleri artırma eğitimlerinin başarıyla uygulanmasıyla personel memnuniyetinin arttığını göstermektedir. İstanbul Medipol Üniversitesi’nin 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirdiği Ayrımcılığı Önleme ve Eşitlik Ombudsmanlığı Ofisi tarafından düzenlenen eğitimlerin etkilerini değerlendirmek amacıyla araştırmanın metodolojisi kapsamında ofisin arşivinden elde edilen eğitim değerlendirme verileri belge analizi yoluyla incelenmiştir. Bu analiz, personel memnuniyetinin ve farkındalığın arttığını göstererek benzer ofislerin diğer yükseköğretim kurumlarında kurulmasını ve ayrımcılığı önleme çabalarının desteklenmesini önermektedir.

AVŞAR, F. S., & BEŞE, G. G. (2023). BİR LİDERLİK ÖRNEĞİ: İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ AYRIMCILIĞI ÖNLEME VE EŞİTLİK OMBUDSMANLIĞI OFİSİ. Uluslararası Liderlik Çalışmaları Dergisi: Kuram Ve Uygulama, 6(3), 214-226. https://doi.org/10.52848/ijls.1407296

Son Güncelleme Tarihi: 20/03/2024 - 10:27