Ana içeriğe atla

Yapay zekâ Covid-19’u saniyeler içinde tespit ediyor

21.06.2021

İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından geliştirilen e-burun sistemi, kişilerin COVID-19 olup olmadığına saniyeler içinde karar veriyor.

eburun-095624cb-1427-43c3-b673-40b370b69df2.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ile Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yılmaz öncülüğündeki bilim insanları COVID-19 tanısında kullanılan ‘Elektronik Burun’ sistemini geliştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Özge Doğuç, Araştırma Görevlisi Zehra Nur Canbolat, Dr. Kailas Hambarde ve Tıp Fakültesi öğrencileri Ahmet Alperen Yiğitbaşı ile Hasan Gökay’ın katkı verdiği proje kapsamında Medipol Mega Üniversite Hastanesine gelen yüzlerce hastadan alınan nefes verileri incelendi ve bu veriler çeşitli yapay zekâ algoritmalarıyla e-buruna öğretildi. Bir yıllık çalışmanın sonucu olan ‘e-Burun’ sistemi tanı koymada yüzde 90’nın üzerinde başarı sağladı. Prototip halindeki cihaz, COVID-19’u saniyeler içinde tespit ederken ilerleyen dönemlerde sadece hastanelerde değil, kamuya açık alanlarda da kullanılabilecek.

PROF. SİLAHTAROĞLU: İNSAN NEFESİ SAYISAL DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Sağlık sektörünün iş yükünü hafifletecek sistem hakkında konuşan Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu, COVID-19 yayan patojenleri algılamanın e-burunlara öğretildiğini söyledi. Yüzlerce hastadan alınan ağız kokusu ve nefes verisinin sayısal değere dönüştürüldüğünü ifade eden Silahtaroğlu şöyle dedi: “e-Burun, burundan koku alma kabiliyetinden daha etkili bir cihaz. Sistemimizi geliştirirken elde ettiğimiz sayısal değerler ortam verileri ile düzgünleştirilerek normal hale getirildi. Daha sonra, sistem makine öğrenmesi algoritmalarıyla eğitilerek nefes verisinden tahmin yapabilecek hale geldi. Veri toplama süreci makine öğrenmesine göre daha meşakkatli oldu. Hastalardan eğitim ve test verileri balonlar aracılığı ile toplandı ve bu veriler teker teker sayısallaştırılarak makinenin eğitiminde kullanıldı. Yapılan testler ve denemeler sistemin hiç görmediği hasta grubunda %90- %95 doğrululukla COVID pozitif veya negatif kararını verebildiğini gösterdi. Cihaz sadece COVID-19 tanısı için değil ileri eğitimler yapılırsa diğer grip türleri veya bulaşıcı hastalıklar için de kullanılabilir durumda.”

PROF. YILMAZ: 300 GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE TEST EDİLDİ
Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yılmaz ise “Bu cihaz 300 gönüllü üzerinde test edildi. Bu gönüllüler hastanelere koronavirüs için PCR testi vermeye gelen hastalardan oluşuyor. Hastalardan alınan test sonuçları PCR test sonuçlarıyla bizim test sonuçlarımız kıyaslandı. Elimizdeki cihaz şu ana kadar oldukça başarılı sonuçlar gösterdi” ifadelerini kullandı.

MEDİPOL COVID-19 MÜCADELESİNDE ÖN SAFLARDA
İstanbul Medipol Üniversitesi, e-burun sisteminin yanı sıra ülkemizin COVID-19 salgını ile mücadelesine farklı alanlarda destek verdi. Genetik Tanı Merkezimiz (MEDİGEN) 7/ 24 sürdürdüğü PCR testleriyle COVID-19 vakalarının saptanmasında önemli rol üstlendi. İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi ise üniversite-sanayi iş birliği kapsamında COVID-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilacın yerli sentezini üretmeyi başardı. Güzel ve ekibi ayrıca Montelukast adlı molekülün virüsün hücreye girmesini ve hücre içerisinde çoğalmasını engellediğini, preklinik çalışmalarla ortaya koydu.


Haberin tamamı DHA’da yayınlanmıştır, okumak için tıklayınız

Son Güncelleme Tarihi: 05/01/2023 - 10:28