Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Büyükuslu’dan gıda israfını önlemek için tavsiyeler

22.02.2021

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Büyükuslu, gıda kaybını ve israfını azaltmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

Nihalhoca-7848bcd9-b840-4e2f-bde7-f0e1efbb6306.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, dünyada ve Türkiye’deki israfın boyutu ve azaltılması için yapılması gerekenlerle ilgili Diriliş Postası Gazetesi’ne konuştu.

İşte röportajdan öne çıkan kısımlar:
Dünya nüfusunun 2050 yılı itibarıyla 10 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Hızlı nüfus artışının “gıda güvenliği”, “gıda güvencesi” ve “gıda tüketimine” etkileri nasıl olacak?

Beslenme vücudun büyüme ve gelişmesi, hücrelerin yenilenmesi ve metabolizmanın çalışması için gerekli enerji, makro ve mikro besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınarak vücutta kullanılmasıdır. Sağlıklı gıdaya erişim her bireyin en temel hakkıdır. Bu nedenle günümüzde gıda güvenliği ve gıda güvencesi en çok konuşulan konular arasında yer almaktadır. Gıda güvenliği (foodsafety), gıdaların işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulması süreçlerinde; gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek tedbirlerin alınmasıdır. Bir toplumun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda ve ulaşılabilir gıda maddeleri üretme yeteneği ve üretilen gıdalara erişiminin sürekliliğinin sağlanması ise gıda güvencesi (foodsecurity) olarak ifade edilir. Güvenli gıdanın bireylere ulaştırılmasında gıda üreten, dağıtan ve tüketen insanların gıda üretimi ve dağıtımı mekanizmalarını ve politikalarını kontrol etmesi gerekliliği ortaya çıkar ki bu da gıda egemenliğini ön plana getirir. Uluslar, hükümetleri nezdinde gıda mevzuatlarını belirler ve geçerli kurallar çerçevesinde uygulamaları gerçekleştirirler.

Röportajın tamamı Diriliş Postası Gazetesinde yayımlanmıştır, okumak için:
1: Tıklayınız
2: Tıklayınız

 

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 09:33