Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Büyükuslu, G20’de ‘Awaji Deklarasyonu’na imza attı

03.07.2019

G20 Liderler Zirvesi ile eş zamanlı düzenlenen “The Third World Eatology Forum”a davet edilen Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, israf ve gıda sorunlarının değerlendirildiği ‘Awaji Deklarasyonu’na imza attı.

ddd

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi ile eş zamanlı düzenlenen “The Third World Eatology Forum”a katıldı. Japonya’nın Awaji Adası’nda düzenlenen foruma konuşmacı olarak davet edilen Büyükuslu’nun “New Era Threats to Nutritious And Sustainable Healthy Foods: Is It Possible to Live a Sustainable Healthy Life? / “Yeni Çağ Besleyici ve Sürdürülebilir Sağlıklı Besinleri Tehdit Ediyor: Sürdürülebilir Sağlıklı Bir Yaşam Yaşamak Mümkün Mü?” başlıklı yazısı ise forum kitapçığında yayımlandı. Yeme bilimi başta olmak üzere dünyadaki gıda ve beslenme sorunlarının ele alındığı forumda Büyükuslu’nun yanı sıra Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Öğretim Görevlisi Şef Aydın Demir, World King of Chefs Summit’te, başbaşı bulguruyla yaptığı uskumru dolmasıyla madalya aldı. Forum sonunda katılımcılar, ‘Avaji Deklarasyonu’nu imzaladı.

GIDA KAYNAKLARIMIZ 11 MİLYAR İNSANA YETECEK Mİ?

İsraf, gıda ve beslenme kaynaklarının adil dağılımındaki tehditleri ele alan etkinlikte ülkemizi temsil eden Büyükuslu konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “BM’nin ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ dediğimiz 2030’a kadar dünyada sağlıklı yaşamın her birey için sağlanmasını amaçlayan 17 hedefi var. Bunların 12’si beslenme ve gıda ile alakalı. Toplantıda beslenme ve gıda sorunları noktasında eyleme geçilmesi çağrısı yapıldı. Sağlıklı beslenme sürekli olarak dile getiriliyor ancak sağlıklı beslenmek için sağlıklı gıdaya ihtiyaç var. Ekilebilir alanların verimini artırmak için kimyasalların kullanılması, sağlıklı gıdaya ulaşmamızı engelliyor. Öte yandan bir sorun da yeterlilik. 2050 yılı öncesi dünya nüfusunun 11 milyara çıkacağı öngörülüyor. 11 milyar insanı adil ve dengeli şekilde besleyebilmek için gıda kaynaklarının yeterliliği tüm dünyada tartışılıyor. Toplantıda bu konuların da üzerinde duruldu”

İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Zirvede, başbaşı bulguruyla yaptığı uskumru dolmasıyla büyük beğeni toplayan ve madalya ile ödüllendirilen İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şef Aydın Demir ise israfın önlenmesi için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bir insanın günlük 30 litre su kullanması gerekirken 250 litre su tükettiğini kaydeden Demir, israfın önlenmesi adına yiyeceklerin a’dan z’ye kadar değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Zirveye katılan Uluslararası Gastronomi Danışmanı Yavuz Selim Şen de çevresel faktörlerden ötürü her yıl gıda üretim alanlarının kaybolduğunu belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 11:22