Ana içeriğe atla

Prof. Büyükaslan: İnsan artık anlık yaşamaya başladı

06.07.2020

Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Twitter, Snapchat, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının insanların bilgi edinme alışkanlıkları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Alihoca-c2eb32a4-

İnternet ve cep telefonlarının hayatımızda daha fazla alan kaplaması ile birlikte bilginin de çok hızlı tüketildiği bir çağa şahitlik ediyoruz. Kullanıcıların önüne her gün dünya ve ülke gündemini ilgilendiren anlık haberlerden arkadaşlarının yaptığı eğlenceli paylaşımlara kadar sayısız bilgi, görsel ve video paylaşımı düşüyor. Twitter, Snapchat, TikTok ve Instagram’ın kısa metin ve kısa video politikaları ile birlikte ise kişilerin daha kısa sürede daha çok bilgi alma alışkanlıkları arttı. İnsanların uzun video ve uzun yazılara olan tahammül düzeyindeki düşüş araştırmalara da yansıyor. Bu bağlamda İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan değerlendirmelerde bulundu. 

“İNSAN DEĞİŞİMİNİ VE GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR”
İnsanın yer yüzünde var olduğu günden bu yana değişimini sürdürdüğünü kaydeden Büyükaslan, şöyle dedi: “Geçmiş ve bugün arasında fark olması normal. Bu nedenle internet tabanlı okumalar, yazmalar, öğrenmeler de önceki dönemlere göre farklılıklar gösterecektir. İnternet tabanlı bütün kaynaklarda, metnin olduğu paylaşımlarda dahi görselliğin ön plana çıkması da bundan dolayıdır. Bilgi çağının öne çıkan temel özelliklerinden olan hız kavramı üzerinde durmak gerekir. Hız, bu çağı tanımlayan bir kavram olarak her zaman gündemimizde olacaktır. Hız kavramını dikkat etme süremizle buluşturduğumuzda bu etki görsel hafızanın öğrenme gücünü daha da artırmaktadır.”

“İNSAN ARTIK ANLIK YAŞAMAYA BAŞLAMIŞTIR”
Hız alışkanlığına rağmen, iyi bir içerik ve yazılımla servis edilen uzun paylaşımların bile dinleyici ve izleyici bulabileceğinin altını çizen Büyükaslan, “‘Hız ve kısa süreli’ ifadeleri insanın bir başka yönünü de ortaya çıkarmaktadır. Bu da insana, söylemek istediğini en kısa sürede en etkili söyleme yetisini kazandırabilir. İlerleyen yıllarda sembollerin dilimize daha fazla hâkim olması sonucu ortaya çıkabilir. Instagram ya da Facebook’taki bir metni ya da görüntüyü anlık tüketen insan hemen bir başka anlık tüketeceği kaynağa yönelmektedir. İnsan artık farkında olsa da olmasa da ‘anlık yaşamaya’ başlamıştır. Girdabına kapıldığımız anların bizi ‘mahkûm (!)’ edip etmemesinin de yine bizim elimizle gerçekleşecek olduğunu unutmamalıyız.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:03