Ana içeriğe atla

Medipol Üniversitesi Hastanesi, 13 çocuğunu kaybeden Erzurumlu ailenin umudu oldu

07.02.2013

Medipol Üniversitesi Hastanesi, Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Başçakmak Köyünde yaşayan ve bu güne dek 13 çocuklarını 1 yaşına gelmeden kaybeden Bayanka çiftinin tedavisini üstlendi. Çiftin tüm..

-volkan-tuzcu-haberturk.jpg

Medipol Üniversitesi Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Volkan Tuzcu, Habertürk TV’de Serap Belet ile Haber Masası Programına katılarak Erzurumlu Bayanka çiftinin sağlık durumu hakkında bilgi verdi.
 

15 yıllık evli Sara ve Köksal Bayanka çiftinin bugüne dek 13 çocuklarını 1 yaşına gelmeden öldüklerini anımsatan Tuzcu, 39 yaşındaki Sara Bayanka’nın 14. çocuğuna hamilelik sürecini İstanbul’da takip ettiklerini söyledi.


“ANİ ÖLÜMLERİN ÇOĞU KALPLE İLGİLİ OLUYOR”

Çocukların ölümüne neden olan hastalığa bugüne dek bir teşhis konulmadığına dikkat çeken Dr. Tuzcu, “Genetik bir hastalık olma ihtimali neredeyse kesin. Bu çocukta da aynı hastalık varsa nedir ne yapılması gerekiyor diye bize gelmişler. Burada çocukların nasıl öldüğü bilinmiyor. Bu çocuklar Erzurum’da üniversite hastanesinde görülmüş eve gönderildikleri zaman aniden ölmüşler. Elimizde kayıtlar yok. Orada ne yapıldığını öğrenmeye çalışıyoruz. Biz o kayıtları almaya çalışıyoruz ki buna göre şu anki bebekle ilgili aynı hastalık var mı yok mu hangi tetkikleri yapalım buna karar vereceğiz” dedi.
 

Bebeklerde meydana gelen ani ölümlerin çoğunun kalpten kaynaklı sorunlar olduğunu dile getiren Tuzcu, “Ani ölümlerin çoğu kalple ilgili oluyor. Bir çocuk doğuştan kalp hastası olabiliyor veya ritim bozukluğu olabiliyor. Beyinle ilgili ihtimaller de var ama kalple ilgili ihtimaller de yüksek olduğu için bizdeler” diye konuştu.


“İLK ÖNCE BEBEĞİN KALBİNİ YAPISAL OLARAK İNCELEMEMİZ GEREKİYOR”

Dr. Tuzcu, annede nasıl bir tedavi uygulanacağından da bahsetti. Volkan Tuzcu, “Sara Hanım’ın hamileliğinin çok erken aşamasındayız. Yaklaşık 1 ay sonra ultrasonla bebeğin kalbini değerlendirmek güvenilir olacak. Yapısal olarak kalbi değerlendirebiliyoruz. Ama kalp ritmini bu aşamada değerlendirmemiz mümkün değil. Sara Hanım birçok kardeşini kaybetmiş. Sara Hanım’ın annesi de birçok çocuğunu kaybetmiş. Bu, büyük ihtimalle Sara Hanım tarafından gelen bir hastalık. Eğer biz bu genetik hastalığın ne olduğunu bulabilirsek anne karnından sıvı alarak o bebekte de aynı şey var mı yok mu bakma ihtimalimiz olabilir” dedi.


Habertürk yayınında annesinin 23 çocuk dünyaya getirdiğini ve 17 kardeşinin öldüğünü anlatan Sara Bayanka ise “Önce Allah sonra da doktorlara güveniyoruz. İnşallah bu kez çocuğumuz ölmez” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 11:05