Doç. Dr. Babacan: Ukrayna- Rusya krizinde Türkiye’nin çizgisi net

04.05.2021

Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Ukrayna- Rusya arasında yaşanan krize ilişkin, “Türkiye, uluslararası hukukun gereği olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve meşruiyet hakkına vurgu yapıyor.” dedi.

ahoca.jpeg-6fca16f4-ad8d-4499-bf20-49d4e09f37a1.jpeg

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krize ilişkin son durumu değerlendirdi. Rusya’nın geçmişten bu yana dış politikada coğrafi genişleme stratejisi izlediğini ifade eden Babacan; Ukrayna, Kırım ve Gürcistan’da yaşanan olayların bu politikadan bağımsız olmadığını söyledi. Ukrayna’nın Rusya’nın etki gücünü topraklarında daha fazla hissetme endişesi yaşadığını kaydeden Babacan, şöyle dedi: “Ukrayna, üzerindeki Rus baskısı karşısında önce Kırım şimdi ise Donbas’ın Rusya’nın hakimiyeti altına girmesi durumunda, konunun farklı yerlere de uzanabileceği endişesini taşıyor. Ayrıca söz konusu bölge Ukrayna ekonomisi açısından sanayi ve üretimin de yoğun olduğu bir bölge olması hasebiyle oldukça önemli. Nitekim Başkan Zelenski de hem Kırım’ın hem de Donbas’ın tekrar Ukrayna’ya tam manasıyla kazandırılacağı dış politika stratejisinden bahsediyordu. Bu durum elbette ki Rusya açısından yeni bir gelişme demek olur. Buradan yükselen tehditte Rusya, ABD’nin askeri olarak fiili dahli durumunda Ukrayna’ya, askeri olarak müdahale ederim tehdidinde bulunuyor. Burada öncelikle caydırıcılık etkisi bakımından sınıra ve Kırım’a ciddi bir askeri yığınak yapmış durumda.”
Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayınlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 11:49