Ana içeriğe atla

“COVID-19 ile yerli üretimin önemi ortaya çıktı”

07.05.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Yüksel, COVID-19 etkisi altındaki küresel ekonomik sisteme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

serhat_yuksel1-1e

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Yüksel, koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle büyük sarsıntı yaşayan küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Salgın nedeniyle birçok şirketin zor duruma düştüğünü kaydeden Yüksel, bu şirketlerin kurtarılması için devletler tarafından destek paketleri açıklandığını hatırlattı.  Ekonomik kurtarma paketlerinin yeterli olup olmamasının farklı kesimler tarafından tartışıldığını kaydeden Yüksel şöyle dedi: “Bu süreçte en fazla tartışılan konulardan biri de ülkelerin açıkladıkları ekonomik kurtarma paketlerine yönelik ihtiyaç duydukları fonları nasıl temin edecekleri. Bu çerçevede, ülkeler bütçe açıklarını kapatabilmek için vergi gelirlerini artırmak isteyebilir. Buna karşın ülkede ciddi anlamda ekonomik sıkıntı olduğundan dolayı belirtilen bu uygulamanın önemli ölçüde tepki çekebilme riski bulunmakta. Bundan dolayı ülkede yaşayan çok zengin kesimlerden alınacak servet vergisi bu süreçte devletler tarafından tercih edilebilir.”

“NEOLİBERAL SAĞLIK POLİTİKALARI ÖNEMİNİ YİTİRDİ”
Salgın ile birlikte ülkelerin sağlık sistemlerinin güçlü olmasının öneminin anlaşıldığını vurgulayan Yüksel, bu süreçte serbest piyasa sistemini savunan neoliberal sağlık politikalarının ise önemini yitirdiğini ifade etti. Bir ülkedeki sağlık sisteminin sadece özel sektöre bırakılamayacak kadar önemli olduğunu vurgulayan Yüksel şöyle dedi: “Devletler süreç sonrası muhtemel yeni salgınlarla daha etkin bir şekilde mücadele edebilmek için sağlık sektörüne önemli ölçüde yatırım yapacaklar. Salgın sürecinde alınan tedbirler sonucunda bazı ürünlerin yurt dışından temin edilebilmesi çok zor hale geldi. Bununla birlikte, salgın sürecinde ayrıca gıda ürünleri gibi bazı ürünlerde önemli ölçüde talep artışı oldu. Bu süreçte, yerli üretimin bir ülkenin sürdürülebilir ekonomik performansında ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Başka bir deyişle, ekonomik anlamda her açıdan kendi kendine yetebilen bir ülkenin bu tür problemlerle daha kolay bir şekilde başa çıkabildiği görüldü. Salgın sonrası süreçte de ülkelerin yerli üretime çok ciddi önem vermesi bekleniyor. Özellikle kritik öneme sahip olan ürünler için ülkelerin kendi kaynakları ile üretim sürecine girmesi muhtemel. Bu süreçte tecrübe edinilen başka bir konu da araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğu. Salgın sürecinde, solunum cihazı ve maske filtreleri gibi belirli ürünlere olan talep radikal ölçüde arttı. Teknik yeterlilik içeren bu ürünlerin yeterli miktarda temin edilemediği görüldü. Bu kapsamda, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine önem veren ülkelerin salgın ile mücadelede diğerlerine kıyasla bir adım önde oldukları anlaşıldı. Öte yandan bu salgının tedavisine yönelik aşı geliştirme sürecinde de bu hususun önemi netleşti. Bu süreçten acı ders çıkaran ülkelerin gelecekte araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla yatırım yapmaları da muhtemel.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 13:52