Ana içeriğe atla

Rüya, Uyku ve Hipnoz Araştırmaları (Tezli)

      Uyku araştırmaları yüksek lisans programı rüya, uyku ve hipnoz konularında temel bilimsel bilginin aktarılması, bilimsel çalışmaların planlanıp uygulanmasını amaçlayan interdisipliner bir programdır.

      Uyku çalışmaları temel olarak, uyku ve uyanıklığa etki eden süreçler; sirkadyen ritimler ve davranış ilişkisi, nöroendokrinoloji ve uyku ilişkisi, immünoloji ve uyku ilişkisi, sağlıklı yaşlanma ve uyku ilişkisi, gündüz ve gece uykusunun etkileri ve farklılıkları, nörodejeneratif hastalıklar ve uyku ilişkisi, metabolizma ve kognisyonun uyku süreçleri ile ilişkisi, uyku-emosyon ve uyku-hafıza ilişkisi, kafein ve uyku ilişkisi gibi konular ele alınırken rüya çalışmaları; rüyaların içerikleri ve kişinin sosyal hayatındaki etkileri, özel rüyalar ve nöral korelatlarını  incelemektedir. Hipnoz çalışmalarında hipnozun davranışsal, bilişsel ve nöral korelatları, hipnotik rüyaların, konfabulasyonun modellenmesi ve analitik ve kritik düşünme ile hipnoz ilişkisi gibi konularda araştırmalar yapılmaktadır.

      Eğitim süresince RUHMER’de (Rüya, Uyku ve Hipnoz Araştırmaları Merkezi) hem sağlıklı hem patolojik bireylerle yürütülen çalışmalar kapsamında PSG, EEG, ve Nöropsikometrik ölçümleri içeren çeşitli deneysel paradigmaların kullanılması amaçlanmaktadır. Ayrıca fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging - fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme) ve fNIRS (funcitonal Near Infrared Spectroscopy - fonksiyonel Yakın Kızılaltı Spektroskopisi) görüntüleme tekniklerinden de faydalanmaktadır.

      Uyku araştırmaları yüksek lisans programının amacı program sonunda rüya, uyku ve hipnoz literatürüne hakim olarak insanlığa faydalı, sağduyulu, kreatif çalışmalar planlayıp yürütebilen bilim insanları yetiştirmektir.

Ekleme Tarihi: 16/06/2022 - 16:23Son Güncelleme Tarihi: 16/06/2022 - 16:24