Kurucu'dan

Sağlık Hizmetleri MYO, sağlıklı yaşama dikkat çekti

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO ve JCI Boğaziçi Derneği tarafından organize edilen “Sağlığımı Önemsiyorum Çünkü ‘Farkındayım’ Paneli’nde sağlıklı yaşamın püf noktalarına dikkat çekildi.

9.05.2019
Sağlık Hizmetleri MYO, sağlıklı yaşama dikkat çekti

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile JCI Boğaziçi Derneği tarafından “Sağlığımı Önemsiyorum ‘Farkındayım’” başlıklı panel düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Sağlık Bilimleri MYO Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek, Öğretim Üyemiz Dr. Mahmut Odabaşı, JCI Boğaziçi Derneği Üyeleri, Beykoz Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, Dr. Bilginer Dinke, Psikolog Lütfiye Arslan Demircioğlu, Diyetisyen Sanem Apa Doğan, Nefes Koçu Sarp Ertekin, Sağlık Eğitmeni Sude Ayşe Yazıcı ve çok sayıda öğrenci katılım gösterdi. Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Özbek’in açış konuşmasını yaptığı panelde güncel sağlık konuları başta olmak üzere doğru nefes alma ve doğru beslenme ile ilgili sağlıklı yaşama kapı açan püf noktalara dikkat çekildi.

ERTEKİN: NEFES PARMAK İZİ GİBİDİR
Şarkıcı Nedim Zeper’in moderatörlüğü üstelendiği panelde konuşan Nefes Koçu Sarp Ertekin, doğru nefesle vücudun tüm organlarının iyi beslenebileceğini söyledi. Nefes kapasitesinin arttıkça insanın daha enerjik ve daha sağlıklı yaşamaya başlayacağını kaydeden Ertekin şöyle dedi: “Her birimizin nefesi parmak izi gibi birbirinden farklıdır. Nefes, yaşam kaynağımız bunu hepimiz biliyoruz. İlk nefesimizi aldığımız andan son nefesimizi verene kadar bu yaşamda nefes alıp vermeye devam edeceğiz. Ama birçok kişi kapalı ya da limitli nefes alışkanlığına bağlı olarak nefes kapasitesinin çok ufak bir kısmını kullanıyor. Doğru nefes almadığımızda kendimizi sürekli yorgun, bitkin ve konsantrasyonumuz düşük hissederiz. Yaşam motivasyonumuz azalır ve zamanla bedenimiz güçsüzleşir, hastalıklar oluşmaya başlar. Yanlış nefes alışkanlıklarından kurtulmak ve doğal bir nefese sahip olmak vücudun kimyasal dengesini düzenler, kişinin psikolojisini olumlu yönde etkiler.”

DOĞAN: ‘KISA SÜREDE MUCİZE ETKİSİ YARATAN DİYETLERE’ İNANMAYIN
Panelde söz alan Diyetisyen Sanem Apa Doğan ise hızlı kilo vermek isteyenlerin ‘kısa sürede mucizevi etki yaratan’ diyetlere inanmaması gerektiğini söyledi. Sağlıklı kilo kaybı için sabırlı olunması gerektiğini ifade eden Doğan şöyle dedi: “Kilo kaybetmek isteyen kişinin en çok dikkat etmesi gereken nokta gerçekten doğru kaybın sağlanması olmalı. Önemli olan vücudunuzdaki yağlardan kurtulabilmek. Size özgü bir beslenme programı da bu noktada önemlidir. Kişiye özel beslenme programı oluştururken; genetik faktörler, sosyal yaşam, beslenme alışkanlıkları ve kişinin kan bulguları büyük önem taşır. Çünkü bunlar her kişi için farklı ihtiyaçlar ve çözümler gerektirir. Sosyal medyada yer alan ‘1 hafta 5 kilo kaybettiren diyet’ söylemlerini lütfen uygulamayın. Mucizelerden uzak durarak mutlaka diyetisyen eşliğinde sağlıklı kilo vermeye gayret edin.”