Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOPLUM SAĞLIĞI BESLENME UYGULAMASI | BES4125650 | Güz Dönemi | 0+30 | 7,5 | 8 |
Ders Programı | Pazartesi 20:30-21:15 Salı 20:30-21:15 Çarşamba 07:00-07:45 Çarşamba 08:00-08:45 Çarşamba 09:00-09:45 Çarşamba 10:00-10:45 Çarşamba 11:00-11:45 Çarşamba 12:00-12:45 Çarşamba 12:45-13:30 Çarşamba 13:30-14:15 Çarşamba 14:30-15:15 Çarşamba 15:30-16:15 Çarşamba 16:30-17:15 Çarşamba 17:30-18:15 Çarşamba 18:30-19:15 Çarşamba 19:30-20:15 Çarşamba 20:30-21:15 Perşembe 07:00-07:45 Perşembe 08:00-08:45 Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45 Perşembe 12:00-12:45 Perşembe 12:45-13:30 Perşembe 13:30-14:15 Perşembe 14:30-15:15 Perşembe 15:30-16:15 Perşembe 16:30-17:15 Perşembe 17:30-18:15 Perşembe 18:30-19:15 Perşembe 19:30-20:15 Perşembe 20:30-21:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY, Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER, Dr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN, Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA, Öğr.Gör. İdil ALPAT YAVAŞ, Dr.Öğr.Üye. Eda KESKİN, Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin bireylerin ve toplumun beslenme durumunun saptanması, değerlendirilmesi, yorumlanması, sorunların belirlenmesi, çözüm önerileri ve eğitim verme konularında bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Oryantasyon Araştırma planlaması ve genel ilkeler,Araştırma planlaması ve genel ilkeler,Uygulama-Veri toplanması,Uygulama-Veri toplanması,Uygulama-Veri toplanması,Uygulama-Veri Toplanması,Uygulama-Veri Toplanması,Uygulama-Veri Girişi,Uygulama-Veri girişi,Uygulama-Veri kontrolü,Uygulama-Eğitim Materyalleri hazırlanması,Uygulama-Eğitim Materyalleri Hazırlanması,Uygulama- Araştırma Makalesi Yazımı,Uygulama-Araştırma Makalesi Yazımı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Toplumun beslenme durumunu ve beslenme alışkanlıklarını saptar. | 14, 2 | E, H |
2. Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan direkt ve indirekt yöntemleri uygular. | 14, 2 | E, H |
3. Bireye ve topluma yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık konusunda eğitimler planlar. | 11, 14, 2 | E, H |
4. Sağlık ve beslenme arasındaki ilişkiyi tanımlar. | 14, 2 | E, H |
5. Toplumu bilinçlendirmek için yazılı ve görsel eğitim materyalleri değerlendirir. | 14, 2 | E, H |
6. Özel gruplar için beslenme eğitim programları/materyalleri değerlendirir. | 14, 2 | E, H |
7. Grubun beslenme özelliklerini saptar ve beslenme sorunlarını açıklar. | 14, 2 | E, H |
Öğretim Yöntemleri: | 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Oryantasyon Araştırma planlaması ve genel ilkeler | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümün hazırlanılması |
2 | Araştırma planlaması ve genel ilkeler | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
3 | Uygulama-Veri toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
4 | Uygulama-Veri toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
5 | Uygulama-Veri toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
6 | Uygulama-Veri Toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
7 | Uygulama-Veri Toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
8 | Uygulama-Veri Girişi | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
9 | Uygulama-Veri girişi | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
10 | Uygulama-Veri kontrolü | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
11 | Uygulama-Eğitim Materyalleri hazırlanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
12 | Uygulama-Eğitim Materyalleri Hazırlanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
13 | Uygulama- Araştırma Makalesi Yazımı | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
14 | Uygulama-Araştırma Makalesi Yazımı | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
Kaynak |
1. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002. 2. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012. 3. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2014. 4. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 6 | 2 | 12 | |||
Rehberli Problem Çözme | 6 | 32 | 192 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 204 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(204/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TOPLUM SAĞLIĞI BESLENME UYGULAMASI | BES4125650 | Güz Dönemi | 0+30 | 7,5 | 8 |
Ders Programı | Pazartesi 20:30-21:15 Salı 20:30-21:15 Çarşamba 07:00-07:45 Çarşamba 08:00-08:45 Çarşamba 09:00-09:45 Çarşamba 10:00-10:45 Çarşamba 11:00-11:45 Çarşamba 12:00-12:45 Çarşamba 12:45-13:30 Çarşamba 13:30-14:15 Çarşamba 14:30-15:15 Çarşamba 15:30-16:15 Çarşamba 16:30-17:15 Çarşamba 17:30-18:15 Çarşamba 18:30-19:15 Çarşamba 19:30-20:15 Çarşamba 20:30-21:15 Perşembe 07:00-07:45 Perşembe 08:00-08:45 Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45 Perşembe 12:00-12:45 Perşembe 12:45-13:30 Perşembe 13:30-14:15 Perşembe 14:30-15:15 Perşembe 15:30-16:15 Perşembe 16:30-17:15 Perşembe 17:30-18:15 Perşembe 18:30-19:15 Perşembe 19:30-20:15 Perşembe 20:30-21:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY, Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER, Dr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN, Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA, Öğr.Gör. İdil ALPAT YAVAŞ, Dr.Öğr.Üye. Eda KESKİN, Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin bireylerin ve toplumun beslenme durumunun saptanması, değerlendirilmesi, yorumlanması, sorunların belirlenmesi, çözüm önerileri ve eğitim verme konularında bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Oryantasyon Araştırma planlaması ve genel ilkeler,Araştırma planlaması ve genel ilkeler,Uygulama-Veri toplanması,Uygulama-Veri toplanması,Uygulama-Veri toplanması,Uygulama-Veri Toplanması,Uygulama-Veri Toplanması,Uygulama-Veri Girişi,Uygulama-Veri girişi,Uygulama-Veri kontrolü,Uygulama-Eğitim Materyalleri hazırlanması,Uygulama-Eğitim Materyalleri Hazırlanması,Uygulama- Araştırma Makalesi Yazımı,Uygulama-Araştırma Makalesi Yazımı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Toplumun beslenme durumunu ve beslenme alışkanlıklarını saptar. | 14, 2 | E, H |
2. Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan direkt ve indirekt yöntemleri uygular. | 14, 2 | E, H |
3. Bireye ve topluma yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık konusunda eğitimler planlar. | 11, 14, 2 | E, H |
4. Sağlık ve beslenme arasındaki ilişkiyi tanımlar. | 14, 2 | E, H |
5. Toplumu bilinçlendirmek için yazılı ve görsel eğitim materyalleri değerlendirir. | 14, 2 | E, H |
6. Özel gruplar için beslenme eğitim programları/materyalleri değerlendirir. | 14, 2 | E, H |
7. Grubun beslenme özelliklerini saptar ve beslenme sorunlarını açıklar. | 14, 2 | E, H |
Öğretim Yöntemleri: | 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Oryantasyon Araştırma planlaması ve genel ilkeler | Önerilen kaynaklardan ilgili bölümün hazırlanılması |
2 | Araştırma planlaması ve genel ilkeler | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
3 | Uygulama-Veri toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
4 | Uygulama-Veri toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
5 | Uygulama-Veri toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
6 | Uygulama-Veri Toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
7 | Uygulama-Veri Toplanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
8 | Uygulama-Veri Girişi | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
9 | Uygulama-Veri girişi | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
10 | Uygulama-Veri kontrolü | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
11 | Uygulama-Eğitim Materyalleri hazırlanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
12 | Uygulama-Eğitim Materyalleri Hazırlanması | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
13 | Uygulama- Araştırma Makalesi Yazımı | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
14 | Uygulama-Araştırma Makalesi Yazımı | Önerilen kaynaklardan ön hazırlık yapılması |
Kaynak |
1. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002. 2. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Dairesi Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. 2006-2012. 3. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2014. 4. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme Rehberi, Ankara, 2015. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |