Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN TEKNOLOJİSİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Hilal HIZLI GÜLDEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı besinlerle ilgili düzenlemeler ve uygulamaları dikkate alarak üretim proseslerini kalite, güvenlik ve pazarlama açısından yeterli bilgiyi sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi,Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Tahıl teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Meyve sebze işleme teknolojisi,Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması,Besinlerin radyasyon ile işlenmesi,Besinleri dondurarak saklama,Fermentasyon ve besinler,Gıda pazarlama,Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Teknolojik işlemlerin besinler üzerine olan etkisini değerlendirir. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
2. Besinleri işleme yöntemlerini örneklendirir. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
3. Besinleri saklama yöntemlerini açıklar. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
4. İşlenmiş besinlerin sağlığa etkilerini tatışır. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Süt ve süt ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Süt ve süt ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Tahıl teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Et ve et ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Et ve et ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Meyve sebze işleme teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Besinlerin radyasyon ile işlenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Besinleri dondurarak saklama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Fermentasyon ve besinler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Gıda pazarlama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Bulduk S. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2007. 2. Bilişli A. Gıda Teknolojisi. SİDAS, 2012. 3. Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. 4. Prof. Dr. Necati Akbulut ve Doç. Dr Cem Karagözlü. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, İzmir, 2011. 5. Konu ile ilgili bilimsel makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 2 | 14 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 1 | 14 | 14 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 15 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 15 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 72 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESİN TEKNOLOJİSİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Hilal HIZLI GÜLDEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı besinlerle ilgili düzenlemeler ve uygulamaları dikkate alarak üretim proseslerini kalite, güvenlik ve pazarlama açısından yeterli bilgiyi sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi,Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Süt ve süt ürünleri teknolojisi,Tahıl teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Et ve et ürünleri teknolojisi,Meyve sebze işleme teknolojisi,Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması,Besinlerin radyasyon ile işlenmesi,Besinleri dondurarak saklama,Fermentasyon ve besinler,Gıda pazarlama,Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Teknolojik işlemlerin besinler üzerine olan etkisini değerlendirir. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
2. Besinleri işleme yöntemlerini örneklendirir. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
3. Besinleri saklama yöntemlerini açıklar. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
4. İşlenmiş besinlerin sağlığa etkilerini tatışır. | 10, 13, 14, 16, 5, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besin teknolojisinin tanımı ve tarihçesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Teknolojik işlemlerin besinlerin kalitesine genel etkileri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Süt ve süt ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Süt ve süt ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Tahıl teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Et ve et ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Et ve et ürünleri teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Meyve sebze işleme teknolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besinlerin tuz ve baharat ile saklanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Besinlerin radyasyon ile işlenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Besinleri dondurarak saklama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Fermentasyon ve besinler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Gıda pazarlama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Türkiye'de gıda endüstrisine genel bakış | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Bulduk S. Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2007. 2. Bilişli A. Gıda Teknolojisi. SİDAS, 2012. 3. Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana. 4. Prof. Dr. Necati Akbulut ve Doç. Dr Cem Karagözlü. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, İzmir, 2011. 5. Konu ile ilgili bilimsel makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |