Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İKRAM VE SERVİS TEKNİKLERİ | SHK2114305 | Güz Dönemi | 2+2 | 3 | 4 |
Ders Programı | Perşembe 13:30-14:15 Perşembe 14:30-15:15 Perşembe 15:30-16:15 Perşembe 16:30-17:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Çağlayan KAVGAOĞLU |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Özlem VARTEMEL ARIPINAR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı;Uçuş boyunca yolcu memnuniyetini sağlamayı hedefleyecek şekilde ikram malzeme ve şekillerinin anlatılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi,İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması,Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri., Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri.,Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı.,Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı,Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli.,Ara Sınav,İçecek servisi ve kuralları.,İçecek servisi kuralları ve uygulama,İkram servisi uygulaması,Dünya mutfakları, Ödev Sunumu,Genel Tekrar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Uçakta İkram tekniklerini ve servis kurallarını uygulama becerisini kazanabilecektir. | 16, 6, 8, 9 | A |
1.1.Uçakta ikram hizmetlerinin tanımını kavrar. | ||
1.2.Uçakta ikram hizmetlerinin tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur. | ||
1.3.Kokpite servisin önemini ve kurallarını öğrenir. | ||
2.Uçakta servis ve ikramın önemini kavrayabilecektir. | 16, 6, 8, 9 | A |
2.1.İkramın yolcular üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkilerini anlar. | ||
2.2.İkram planlamasındaki ana faktörleri öğrenecektir. | ||
2.3.Uçuş parkur özelliklerini ve uçak tiplerini bilecek. | ||
3.Servis öncesi hazırlıkları zamanında ve eksiksiz yapabilecektir. | 16, 6, 8, 9 | A |
3.1.Uçak yükleme noktalarını bilecek. | ||
3.2.İkram teslim formunun özelliğini ve doldurmayı öğrenecektir. | ||
3.3.İkram ürünlerinin teslim almayı ve kontrolünü yapabilmeyi öğrenecek. | ||
4.İkram öncesi mutfak hazırlıklarını anlayabilecektir. | ||
4.1.Uçak mutfağında bulunan elektrikli cihazları kullanabilmeyi öğrenebilecektir. | ||
4.2.Galleydeki emniyet mandallarının önemini kavrar. | ||
5.Yiyecek servisi çeşitlerini bilebilecektir. | ||
5.1.Standart yemek servisini bilecekler. | 6, 8, 9 | A |
5.2.Günün saatlerine ve yolcu niteliğine göre servis çeşitlerini bilecekler. | ||
5.3.Yiyecek servisi kodları ve açılımlarını bilecekler. | ||
6.Uçakta servis edilen içeceklerin servis usullerini anlayabilecektir. | 5, 6, 8, 9 | A |
6.1. Alkollü ve alkolsüz içecek çeşitlerini bilecekler. | ||
6.2. Sıcak içecek servisinde uyulması gereken kuralları bilecekler. | ||
6.3. Alkollü, alkolsüz, hazmettirici ve sıcak içeceklerin hazırlanmasını öğrenecekler. |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi | |
2 | İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması | |
3 | Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri. | |
4 | Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri. | |
5 | Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı. | |
6 | Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı | |
7 | Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli. | |
8 | Ara Sınav | |
9 | İçecek servisi ve kuralları. | |
10 | İçecek servisi kuralları ve uygulama | |
11 | İkram servisi uygulaması | |
12 | Dünya mutfakları | |
13 | Ödev Sunumu | |
14 | Genel Tekrar |
Kaynak |
Servis eğitim dokümanı ve ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Takım çalışması becerisi | X | |||||
2 | Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi | X | |||||
3 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci | X | |||||
4 | Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi | X | |||||
5 | Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi | ||||||
6 | Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi | X | |||||
7 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi | X | |||||
8 | Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi | X | |||||
9 | Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi | ||||||
10 | Yabancı dilde iletişim kurma becerisi | ||||||
11 | Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi | ||||||
12 | Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi | X | |||||
13 | Etkin iletişim kurma becerisi | X | |||||
14 | Mesleki öz güven becerisi | X | |||||
15 | Farklı kültürlerden gelen kurum içi ve dışından kişilerle etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 4 | 56 | |||
Ders Saati | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Rehberli Problem Çözme | 1 | 14 | 14 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 4 | 6 | 24 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 16 | 16 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 1 | 8 | 8 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 124 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30) | 4 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İKRAM VE SERVİS TEKNİKLERİ | SHK2114305 | Güz Dönemi | 2+2 | 3 | 4 |
Ders Programı | Perşembe 13:30-14:15 Perşembe 14:30-15:15 Perşembe 15:30-16:15 Perşembe 16:30-17:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Çağlayan KAVGAOĞLU |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Özlem VARTEMEL ARIPINAR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı;Uçuş boyunca yolcu memnuniyetini sağlamayı hedefleyecek şekilde ikram malzeme ve şekillerinin anlatılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi,İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması,Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri., Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri.,Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı.,Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı,Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli.,Ara Sınav,İçecek servisi ve kuralları.,İçecek servisi kuralları ve uygulama,İkram servisi uygulaması,Dünya mutfakları, Ödev Sunumu,Genel Tekrar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Uçakta İkram tekniklerini ve servis kurallarını uygulama becerisini kazanabilecektir. | 16, 6, 8, 9 | A |
1.1.Uçakta ikram hizmetlerinin tanımını kavrar. | ||
1.2.Uçakta ikram hizmetlerinin tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur. | ||
1.3.Kokpite servisin önemini ve kurallarını öğrenir. | ||
2.Uçakta servis ve ikramın önemini kavrayabilecektir. | 16, 6, 8, 9 | A |
2.1.İkramın yolcular üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkilerini anlar. | ||
2.2.İkram planlamasındaki ana faktörleri öğrenecektir. | ||
2.3.Uçuş parkur özelliklerini ve uçak tiplerini bilecek. | ||
3.Servis öncesi hazırlıkları zamanında ve eksiksiz yapabilecektir. | 16, 6, 8, 9 | A |
3.1.Uçak yükleme noktalarını bilecek. | ||
3.2.İkram teslim formunun özelliğini ve doldurmayı öğrenecektir. | ||
3.3.İkram ürünlerinin teslim almayı ve kontrolünü yapabilmeyi öğrenecek. | ||
4.İkram öncesi mutfak hazırlıklarını anlayabilecektir. | ||
4.1.Uçak mutfağında bulunan elektrikli cihazları kullanabilmeyi öğrenebilecektir. | ||
4.2.Galleydeki emniyet mandallarının önemini kavrar. | ||
5.Yiyecek servisi çeşitlerini bilebilecektir. | ||
5.1.Standart yemek servisini bilecekler. | 6, 8, 9 | A |
5.2.Günün saatlerine ve yolcu niteliğine göre servis çeşitlerini bilecekler. | ||
5.3.Yiyecek servisi kodları ve açılımlarını bilecekler. | ||
6.Uçakta servis edilen içeceklerin servis usullerini anlayabilecektir. | 5, 6, 8, 9 | A |
6.1. Alkollü ve alkolsüz içecek çeşitlerini bilecekler. | ||
6.2. Sıcak içecek servisinde uyulması gereken kuralları bilecekler. | ||
6.3. Alkollü, alkolsüz, hazmettirici ve sıcak içeceklerin hazırlanmasını öğrenecekler. |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tanışma,İkramın tarihçesi ve önemi | |
2 | İkram malzemelerinin tanıtılması ve korunması | |
3 | Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri. | |
4 | Uçak ikramının özellikleri; Uçuş sınıflarına göre ikram hizmeti. Uçuşun türüne göre ikram hizmeti. Servis ortamları. Yemek türleri. | |
5 | Kırtasiye, temizlik ve hijyen malzemeleri tanıtımı ve kullanımı. | |
6 | Ekonomi ve Business Class ikram malzemeleri tanıtımı | |
7 | Özel yemek çeşitleri, tanıtımı ve servis şekli. | |
8 | Ara Sınav | |
9 | İçecek servisi ve kuralları. | |
10 | İçecek servisi kuralları ve uygulama | |
11 | İkram servisi uygulaması | |
12 | Dünya mutfakları | |
13 | Ödev Sunumu | |
14 | Genel Tekrar |
Kaynak |
Servis eğitim dokümanı ve ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Takım çalışması becerisi | X | |||||
2 | Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi | X | |||||
3 | Mesleki etik ve sorumluluk bilinci | X | |||||
4 | Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi | X | |||||
5 | Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi | ||||||
6 | Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi | X | |||||
7 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi | X | |||||
8 | Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi | X | |||||
9 | Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi | ||||||
10 | Yabancı dilde iletişim kurma becerisi | ||||||
11 | Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi | ||||||
12 | Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi | X | |||||
13 | Etkin iletişim kurma becerisi | X | |||||
14 | Mesleki öz güven becerisi | X | |||||
15 | Farklı kültürlerden gelen kurum içi ve dışından kişilerle etkin sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |