Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KAHVE KÜLTÜRÜ VE ÜRETİM TEKNİKLERİ IGMS4115353Güz Dönemi1+225
Ders Programı

Pazartesi 14:30-15:15

Pazartesi 15:30-16:15

Pazartesi 16:30-17:15

Cumartesi 14:30-15:15

Cumartesi 15:30-16:15

Cumartesi 16:30-17:15

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDünyada, hayata çok hızlı entegre olan Kahve’nin tarihini, kültürünü, üretimini ve tüketimini incelemektir. Üretim ve tüketim bölümünde hayatımızdaki yerini belirlemektir. Üretim ve son tüketici arasındaki “baristalık” sanatını uygulamalı icra etmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi,Kahve meyvesi ve ağaçları, Kahve türleri (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Kahve türleri arasındaki farklar ,Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları,Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi,Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler,Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs.,Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri ,Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.) ,Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.) ,Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler,4. nesil kahveci dükkanları ve
işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri,Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri,Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı) ,Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı) ,Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi devam dersi. (Uygulamalı) ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Kahvenin tarihten günümüze yolculuğunu özetler. 1
Gastronomik sanat olarak yükselen kahve kültürünü tasarlar. 1C
Kahve konusunda rafine damak zevkine sahip olup ayrımını ölçer. 6
Kahvenin üretiminde profesyonel teknikleri formülleştirir. 1C
Uygulamalı olarak baristalık becerilerini üretir. 11
Kahvenin insan sağlığındaki yerini, fayda ve zararlarını değerlendirir. 1C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi
2Kahve meyvesi ve ağaçları, Kahve türleri (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Kahve türleri arasındaki farklar
3Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları
4Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi
5Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler
6Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs.
7Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri
8Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.)
9Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.)
10Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler,4. nesil kahveci dükkanları ve
işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri
11Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri
12Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı)
13Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı)
14Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi devam dersi. (Uygulamalı)
Kaynak
Cenk Girginol – Kahve: Topraktan Fincana Cenk Girginol – Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi The Barista Book – Hiroshi Sawada

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler6424
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı8540
Genel Sınav ve Hazırlığı8540
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)146
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(146/30)5
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KAHVE KÜLTÜRÜ VE ÜRETİM TEKNİKLERİ IGMS4115353Güz Dönemi1+225
Ders Programı

Pazartesi 14:30-15:15

Pazartesi 15:30-16:15

Pazartesi 16:30-17:15

Cumartesi 14:30-15:15

Cumartesi 15:30-16:15

Cumartesi 16:30-17:15

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıDünyada, hayata çok hızlı entegre olan Kahve’nin tarihini, kültürünü, üretimini ve tüketimini incelemektir. Üretim ve tüketim bölümünde hayatımızdaki yerini belirlemektir. Üretim ve son tüketici arasındaki “baristalık” sanatını uygulamalı icra etmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi,Kahve meyvesi ve ağaçları, Kahve türleri (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Kahve türleri arasındaki farklar ,Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları,Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi,Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler,Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs.,Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri ,Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.) ,Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.) ,Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler,4. nesil kahveci dükkanları ve
işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri,Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri,Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı) ,Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı) ,Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi devam dersi. (Uygulamalı) ; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Kahvenin tarihten günümüze yolculuğunu özetler. 1
Gastronomik sanat olarak yükselen kahve kültürünü tasarlar. 1C
Kahve konusunda rafine damak zevkine sahip olup ayrımını ölçer. 6
Kahvenin üretiminde profesyonel teknikleri formülleştirir. 1C
Uygulamalı olarak baristalık becerilerini üretir. 11
Kahvenin insan sağlığındaki yerini, fayda ve zararlarını değerlendirir. 1C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kahve nedir? Kahve Tarihi, Osmanlıda Kahve, Kahvenin Avrupa’ya Gelişi
2Kahve meyvesi ve ağaçları, Kahve türleri (Arabica/Robusta/Misk Kedisi) Kahve türleri arasındaki farklar
3Kahve çekirdeklerinin yolculuğu, Kahve çekirdeklerinin kavrum çeşitleri, Kahvelerin yore bilgileri ve farkları
4Kahvenin kavrumundan sonraki aşaması, Kahvenin fincana kadar olan yolculuğu, Kahvenin öğütülmesi, demlemesi ve tüketimi
5Kahve demleme yöntemleri, Türk Kahvesi ve Espresso, 3.nesil demlemeler
6Kahve çeşitleri ve dünyada kahvenin standart ölçüleri, Kahve, süt, oranlar vs.
7Kahve kültürü, Kahve tüketimi, Kahvenin faydaları ve zarar eşikleri
8Uygulamalı kahve üretimi, Kahvenin demleme yöntemleri (Ders gezisi yapılacaktır.)
9Uygulamalı kahve kavurma eğitimi. (Ders gezisi olarak yapılacaktır.)
10Kahvede 2.nesil, 3.nesil ve yeni trendler,4. nesil kahveci dükkanları ve
işletmeleri, Dünya standartlarında kahve nasıl olmalı? Dünya standartlarında kahve görgüsü ve kültürleri
11Uygulamalı kahve üretimi, Uygulamalı baristalık grafikleri ve incelikleri
12Detaylı baristalık eğitimi (Profesyonel Teknikler) (Uygulamalı)
13Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi. (Uygulamalı)
14Uygulamalı kahve, süt ve başlangıç seviyesinde Latte Art eğitimi devam dersi. (Uygulamalı)
Kaynak
Cenk Girginol – Kahve: Topraktan Fincana Cenk Girginol – Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi The Barista Book – Hiroshi Sawada

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47