Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MESLEKİ İNGİLİZCE IGMS3115351Güz Dönemi2+023
Ders Programı

Çarşamba 10:00-10:45

Çarşamba 11:00-11:45

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör.Dr. Armin AMANPOUR
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili mesleki İngilizcenin temel kavramları çerçevesinde, alandaki okuma ve anlama beraberinde yazma ve konuşma becerilerini geliştirmektir. Ayrıca Mesleki İngilizce II dersini alacak öğrenciler bakımından temel oluşturacaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Mutfakta

,Temel gıda türleri
,Gıda maddelerinin taksonomisi
,Restoranlarda yaygın olarak servis edilen yiyecekler

,İçecekler

,Tadı nasıl?

,Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması

,Bıçak
,Servis yazılımı

,Profesyonel bir mutfakta insanlar
,Mutfakta

,Mutfak ölçüm birimleri

,Profesyonel bir mutfakta temel aksiyon

,Yazma becerileri I

,Yazma becerileri II

; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gastronomi ile ilgili İngilizce terminolojiyi kullanır. 1, 16C
Gastronomi alanında yapılan konuları tartışır. 10C
Günlük yaşamda, selamlaşma, alışveriş yapma, adres sorma ve adres verme gibi önemli bazı durumlarda destekler. 19, 9C
Çalışma ortamında yabancı müşteri veya meslektaşları ile İngilizce dilinde iletişim kurabilmede kullanır. 1, 16C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
0Mutfakta

1Temel gıda türleri
2Gıda maddelerinin taksonomisi
3Restoranlarda yaygın olarak servis edilen yiyecekler

Birkaç restoran menüsü hakkında bilgi toplama
4İçecekler

5Tadı nasıl?

6Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması

7Bıçak
8Servis yazılımı

9Profesyonel bir mutfakta insanlar
10Mutfakta

11Mutfak ölçüm birimleri

12Profesyonel bir mutfakta temel aksiyon

mutfakta geçirilen bir gün yazılacak
13Yazma becerileri I

14Yazma becerileri II

Kaynak
Öğretim üyesinin ders notları
GastroEnglish Book and e-Book, https://gastroenglish.com/

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme339
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi339
Okul Dışı Diğer Faaliyetler4416
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı177
Genel Sınav ve Hazırlığı188
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)77
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(77/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MESLEKİ İNGİLİZCE IGMS3115351Güz Dönemi2+023
Ders Programı

Çarşamba 10:00-10:45

Çarşamba 11:00-11:45

Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör.Dr. Armin AMANPOUR
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili mesleki İngilizcenin temel kavramları çerçevesinde, alandaki okuma ve anlama beraberinde yazma ve konuşma becerilerini geliştirmektir. Ayrıca Mesleki İngilizce II dersini alacak öğrenciler bakımından temel oluşturacaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Mutfakta

,Temel gıda türleri
,Gıda maddelerinin taksonomisi
,Restoranlarda yaygın olarak servis edilen yiyecekler

,İçecekler

,Tadı nasıl?

,Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması

,Bıçak
,Servis yazılımı

,Profesyonel bir mutfakta insanlar
,Mutfakta

,Mutfak ölçüm birimleri

,Profesyonel bir mutfakta temel aksiyon

,Yazma becerileri I

,Yazma becerileri II

; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gastronomi ile ilgili İngilizce terminolojiyi kullanır. 1, 16C
Gastronomi alanında yapılan konuları tartışır. 10C
Günlük yaşamda, selamlaşma, alışveriş yapma, adres sorma ve adres verme gibi önemli bazı durumlarda destekler. 19, 9C
Çalışma ortamında yabancı müşteri veya meslektaşları ile İngilizce dilinde iletişim kurabilmede kullanır. 1, 16C
Öğretim Yöntemleri:1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
0Mutfakta

1Temel gıda türleri
2Gıda maddelerinin taksonomisi
3Restoranlarda yaygın olarak servis edilen yiyecekler

Birkaç restoran menüsü hakkında bilgi toplama
4İçecekler

5Tadı nasıl?

6Profesyonel mutfak ekipmanlarının sınıflandırılması

7Bıçak
8Servis yazılımı

9Profesyonel bir mutfakta insanlar
10Mutfakta

11Mutfak ölçüm birimleri

12Profesyonel bir mutfakta temel aksiyon

mutfakta geçirilen bir gün yazılacak
13Yazma becerileri I

14Yazma becerileri II

Kaynak
Öğretim üyesinin ders notları
GastroEnglish Book and e-Book, https://gastroenglish.com/

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47