Gıda tasarımı ile ilgili temel kavramların öğretilmesi, gıda kültürü, endüstriyel gıda ve gıda servisi tasarımı konularında uygulamalı araştırma ve tasarım çalışmaları yürütülmesi. Tasarım prensiplerinin gıda üzerinde uygulanarak inovatif gıda projeleri üretilmesi
Dersin İçeriği
Bu ders; Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması,Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması,Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması,Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması,Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması,Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması,Ara Sınav,Gıda tasarımı üzerine inovatif proje hazırlanması,Endüstriyel gıda tasarımı konseptlerinin incelenmesi,Gıda servis tasarımı konseptlerinin incelenmesi ,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması ,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Tasarım kavramının anlaşılabilmesi
6, 9
A, E
Tasarım ilke ve elemanlarının gıda üzerinde uygulanabilmesi
6, 9
A, E
Gıda üzerine uygulamalı proje hazırlanması ve bu projelerin sunumlarının hazırlanabilmesi
2, 9
A, E
Uygulamalı projeler üzerinde gıda servis tasarımı ve endüstriyel gıda tasarımı projelerin hazırlanması
2, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması
2
Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması
3
Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması
4
Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması
5
Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması
6
Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması
Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
12
Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
13
Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması
14
Final Sınavı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır.
Zampolo, F. , A Food Design Thinking method for idea generation, Paperback,
2017
Çınar, K., Temel Tasarım, KTO Karatay Üni. Yayınları, Konya, 2018
Civciv, E., Temel Tasarım ve Tasarım İlkeleri, Akademisyen yayınevi, İstanbul,
2015
Guixe, M., Food Designing, Corraini, 2010
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
60
Genel Sınavın Başarıya Oranı
40
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
2
4
8
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
2
4
8
Proje Sunumu / Seminer
1
6
6
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
7
7
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
7
7
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
78
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(78/30)
3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
GIDA TASARIMI
-
Bahar Dönemi
2+1
2,5
3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi Verenler
Öğr.Gör. Ozan KAYIKCI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Gıda tasarımı ile ilgili temel kavramların öğretilmesi, gıda kültürü, endüstriyel gıda ve gıda servisi tasarımı konularında uygulamalı araştırma ve tasarım çalışmaları yürütülmesi. Tasarım prensiplerinin gıda üzerinde uygulanarak inovatif gıda projeleri üretilmesi
Dersin İçeriği
Bu ders; Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması,Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması,Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması,Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması,Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması,Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması,Ara Sınav,Gıda tasarımı üzerine inovatif proje hazırlanması,Endüstriyel gıda tasarımı konseptlerinin incelenmesi,Gıda servis tasarımı konseptlerinin incelenmesi ,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması,Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması ,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
Tasarım kavramının anlaşılabilmesi
6, 9
A, E
Tasarım ilke ve elemanlarının gıda üzerinde uygulanabilmesi
6, 9
A, E
Gıda üzerine uygulamalı proje hazırlanması ve bu projelerin sunumlarının hazırlanabilmesi
2, 9
A, E
Uygulamalı projeler üzerinde gıda servis tasarımı ve endüstriyel gıda tasarımı projelerin hazırlanması
2, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Gıda Tasarımı ile ilgili temel kavramların açıklanması
2
Gıda Tasarımı alt dalları (Servis Tasarımı, Ambalaj Tasarımı, Mekan Tasarımı, Endüstriyel Gıda Tasaımı,) hakkında temel kavramların açıklanması
3
Gıda kültürü ve Tarihi araştırma ve sunum yöntemlerinin anlatılması
4
Kültürel gıda üzerine uygulamalı araştırma çalışmalarının yapılması
5
Kültürel gıda üzerine yapılan araştırmaların grafiksel anlatımı ve sunumla sonuçlandırılması
6
Gıda tasarımı üzerine uygulamalı proje taslaklarının oluşturulması
Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
12
Gıda tasarımı alt dallarından biri üzerine proje hazırlanması
13
Proje çıktılarının düzenlenmesi ve sunuma hazırlanması
14
Final Sınavı
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır.
Zampolo, F. , A Food Design Thinking method for idea generation, Paperback,
2017
Çınar, K., Temel Tasarım, KTO Karatay Üni. Yayınları, Konya, 2018
Civciv, E., Temel Tasarım ve Tasarım İlkeleri, Akademisyen yayınevi, İstanbul,
2015
Guixe, M., Food Designing, Corraini, 2010
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.