Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TEMEL TASARIM | - | Güz Dönemi | 2+4 | 4 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Mine ÇAĞLAR, Dr.Öğr.Üye. Yazgı AKSOY, Öğr.Gör. Atilla ATALA |
Dersin Yardımcıları | Ar. Gör. Güliz Kabasoğlu, Ar. Gör. Esranur Demirtaş |
Dersin Amacı | Temel tasarım ile ilgili kavramların, tasarım elemanları ve ilkelerinin anlatılması, yapılacak uygulamalar ile eskiz yapma ve tasarım becerilerinin kazandırılması, yaratıcı yeteneğin arttırılması, estetik değerlerin geliştirilmesi. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tasarım ile ilgili temel kavramlar ,Tasarım elemanları; nokta, çizgi, yön, düzlem, hacim,Tasarım elemanları; biçim-şekil,Şekil-zemin anlatımları, derinlik (örtme ve saydamlık), çizgisellik, etkili çevre, şekil-zemin ilişkileri,Görsel iletişim ve görsel algı, kompozisyonda belirlilik oluşturma yolları, yakınlık, benzerlik, ayırıcı nitelik (simetri), saydamlık;,Tasarım elemanları; ölçü, oran, aralık ;,Tasarım elemanları; doku;,Tasarım elemanları; renk, değer konularının işlenmesi; sıcak, soğuk renkler, bütünleyici renk çiftleri;,Tasarım elemanları; hareket/statiklik/dinamizm, ışık, gölge;,Tasarım ilkeleri; tekrar, armoni, kontrast;,Tasarım ilkeleri; hiyerarşi;,Tasarım ilkeleri; birlik, denge, egemenlik;, Tasarım ilkeleri: tekrar, çeşitlilik, yön, uyum, vurgu, zıtlık, baskınlık, simetri/asimetri/denge, birim/bütün, doku, organizasyon, kompozisyon, figür-zemin ilişkisi, hiyerarşi, Tasarım eleman ve ilkeleri ile ilgili saha çalışması; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Tasarım kavramını anlar, tasarım ilke ve elemanlarını uygular. | 1, 10, 12, 14, 16, 19, 2, 37, 6, 9 | E, F |
Tasarım ilke ve elemanları ile kompozisyonlar oluşturur. | 1, 16, 19, 2 | E, F, H |
Soyut ve somut kavramları iki ve üç boyutlu kompozisyonlara dönüştürmeyi uygular. | 1, 16, 19, 2, 9 | E, F, H |
İki ve üç boyutlu kompozisyonlar geliştirir. | 1, 10, 16, 19 | E, F, H |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, F: Proje Görevi, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tasarım ile ilgili temel kavramlar | |
2 | Tasarım elemanları; nokta, çizgi, yön, düzlem, hacim | |
3 | Tasarım elemanları; biçim-şekil | |
4 | Şekil-zemin anlatımları, derinlik (örtme ve saydamlık), çizgisellik, etkili çevre, şekil-zemin ilişkileri | |
5 | Görsel iletişim ve görsel algı, kompozisyonda belirlilik oluşturma yolları, yakınlık, benzerlik, ayırıcı nitelik (simetri), saydamlık; | |
6 | Tasarım elemanları; ölçü, oran, aralık ; | |
7 | Tasarım elemanları; doku; | |
8 | Tasarım elemanları; renk, değer konularının işlenmesi; sıcak, soğuk renkler, bütünleyici renk çiftleri; | |
9 | Tasarım elemanları; hareket/statiklik/dinamizm, ışık, gölge; | |
10 | Tasarım ilkeleri; tekrar, armoni, kontrast; | |
11 | Tasarım ilkeleri; hiyerarşi; | |
12 | Tasarım ilkeleri; birlik, denge, egemenlik; | |
13 | Tasarım ilkeleri: tekrar, çeşitlilik, yön, uyum, vurgu, zıtlık, baskınlık, simetri/asimetri/denge, birim/bütün, doku, organizasyon, kompozisyon, figür-zemin ilişkisi, hiyerarşi | |
14 | Tasarım eleman ve ilkeleri ile ilgili saha çalışması |
Kaynak |
Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır |
Güngör, İ. Hulusi., Temel Tasar, Genişletilmiş 3. Baskı, Bilgisayar Destekli Baskı ve Reklam Hizmetleri, İstanbul, 2005 Ching, F.D.K., Mimarlık: Biçim, Mekan ve Düzen, Yem Yayınevi, İstanbul, 2010 Divanlıoğlu H. Demir., Tasar'ın Öğe ve İlkeleri, Birsen Yayınevi, İstanbul, 1997 Gürer, L., Gürer G., Temel Tasarım, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2004 Denel, B., Temel Tasarım ve Yaratıcılık, ODTÜ Mimarlık Fak. Basım, Ankara, 1981 Graves, M., The Art of Color and Design, Mc Graw-Hill, Newyork, 1951 H.Yakup Öztuna, 2008, Görsel İletişimde Temel Tasarım, Pandora Yayınevi Vitruvius, Mimarlık üzerine on kitap, 2000, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Mitoloji Sözlüğü, Azra Erhat, 2004, Remzi Kitabevi Erol Turgut. Grafik Dil ve Anlatım Biçimleri. Ankara: Anı Yayıncılık. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | ||||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | X | |||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 6 | 84 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 5 | 9 | 45 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 4 | 4 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 6 | 6 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 145 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(145/30) | 5 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TEMEL TASARIM | - | Güz Dönemi | 2+4 | 4 | 5 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Mine ÇAĞLAR, Dr.Öğr.Üye. Yazgı AKSOY, Öğr.Gör. Atilla ATALA |
Dersin Yardımcıları | Ar. Gör. Güliz Kabasoğlu, Ar. Gör. Esranur Demirtaş |
Dersin Amacı | Temel tasarım ile ilgili kavramların, tasarım elemanları ve ilkelerinin anlatılması, yapılacak uygulamalar ile eskiz yapma ve tasarım becerilerinin kazandırılması, yaratıcı yeteneğin arttırılması, estetik değerlerin geliştirilmesi. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Tasarım ile ilgili temel kavramlar ,Tasarım elemanları; nokta, çizgi, yön, düzlem, hacim,Tasarım elemanları; biçim-şekil,Şekil-zemin anlatımları, derinlik (örtme ve saydamlık), çizgisellik, etkili çevre, şekil-zemin ilişkileri,Görsel iletişim ve görsel algı, kompozisyonda belirlilik oluşturma yolları, yakınlık, benzerlik, ayırıcı nitelik (simetri), saydamlık;,Tasarım elemanları; ölçü, oran, aralık ;,Tasarım elemanları; doku;,Tasarım elemanları; renk, değer konularının işlenmesi; sıcak, soğuk renkler, bütünleyici renk çiftleri;,Tasarım elemanları; hareket/statiklik/dinamizm, ışık, gölge;,Tasarım ilkeleri; tekrar, armoni, kontrast;,Tasarım ilkeleri; hiyerarşi;,Tasarım ilkeleri; birlik, denge, egemenlik;, Tasarım ilkeleri: tekrar, çeşitlilik, yön, uyum, vurgu, zıtlık, baskınlık, simetri/asimetri/denge, birim/bütün, doku, organizasyon, kompozisyon, figür-zemin ilişkisi, hiyerarşi, Tasarım eleman ve ilkeleri ile ilgili saha çalışması; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Tasarım kavramını anlar, tasarım ilke ve elemanlarını uygular. | 1, 10, 12, 14, 16, 19, 2, 37, 6, 9 | E, F |
Tasarım ilke ve elemanları ile kompozisyonlar oluşturur. | 1, 16, 19, 2 | E, F, H |
Soyut ve somut kavramları iki ve üç boyutlu kompozisyonlara dönüştürmeyi uygular. | 1, 16, 19, 2, 9 | E, F, H |
İki ve üç boyutlu kompozisyonlar geliştirir. | 1, 10, 16, 19 | E, F, H |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev, F: Proje Görevi, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tasarım ile ilgili temel kavramlar | |
2 | Tasarım elemanları; nokta, çizgi, yön, düzlem, hacim | |
3 | Tasarım elemanları; biçim-şekil | |
4 | Şekil-zemin anlatımları, derinlik (örtme ve saydamlık), çizgisellik, etkili çevre, şekil-zemin ilişkileri | |
5 | Görsel iletişim ve görsel algı, kompozisyonda belirlilik oluşturma yolları, yakınlık, benzerlik, ayırıcı nitelik (simetri), saydamlık; | |
6 | Tasarım elemanları; ölçü, oran, aralık ; | |
7 | Tasarım elemanları; doku; | |
8 | Tasarım elemanları; renk, değer konularının işlenmesi; sıcak, soğuk renkler, bütünleyici renk çiftleri; | |
9 | Tasarım elemanları; hareket/statiklik/dinamizm, ışık, gölge; | |
10 | Tasarım ilkeleri; tekrar, armoni, kontrast; | |
11 | Tasarım ilkeleri; hiyerarşi; | |
12 | Tasarım ilkeleri; birlik, denge, egemenlik; | |
13 | Tasarım ilkeleri: tekrar, çeşitlilik, yön, uyum, vurgu, zıtlık, baskınlık, simetri/asimetri/denge, birim/bütün, doku, organizasyon, kompozisyon, figür-zemin ilişkisi, hiyerarşi | |
14 | Tasarım eleman ve ilkeleri ile ilgili saha çalışması |
Kaynak |
Öğretim üyesi tarafından dağıtılacaktır |
Güngör, İ. Hulusi., Temel Tasar, Genişletilmiş 3. Baskı, Bilgisayar Destekli Baskı ve Reklam Hizmetleri, İstanbul, 2005 Ching, F.D.K., Mimarlık: Biçim, Mekan ve Düzen, Yem Yayınevi, İstanbul, 2010 Divanlıoğlu H. Demir., Tasar'ın Öğe ve İlkeleri, Birsen Yayınevi, İstanbul, 1997 Gürer, L., Gürer G., Temel Tasarım, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2004 Denel, B., Temel Tasarım ve Yaratıcılık, ODTÜ Mimarlık Fak. Basım, Ankara, 1981 Graves, M., The Art of Color and Design, Mc Graw-Hill, Newyork, 1951 H.Yakup Öztuna, 2008, Görsel İletişimde Temel Tasarım, Pandora Yayınevi Vitruvius, Mimarlık üzerine on kitap, 2000, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Mitoloji Sözlüğü, Azra Erhat, 2004, Remzi Kitabevi Erol Turgut. Grafik Dil ve Anlatım Biçimleri. Ankara: Anı Yayıncılık. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | ||||||
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | ||||||
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | X | |||||
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | ||||||
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar | ||||||
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | ||||||
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir. | X | |||||
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | ||||||
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | ||||||
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | ||||||
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | ||||||
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |