Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME ANTROPOLOJİSİ | BESY1210110 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarının değişimi-gelişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları, beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler/faktörler konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler,Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme,Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme,Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı,Türk mutfağı ve yemek kültürü,Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları,Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi,Hızlı, hazır yemek kültürü,Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
2.Farklı ülkelerin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırır. | 10, 16, 9 | A |
1. Beslenmeyi etkileyen faktörleri (coğrafya ve iklim koşulları, sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini koşullar) açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Ülkemizin beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Hızlı, hazır yemek kültürü ile farklı beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerine etkilerini analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Türk mutfağı ve yemek kültürü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Hızlı, hazır yemek kültürü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Beslenme Antropolojisi-1. Türkan Kutluay Merdol. Şubat 2012. 2. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Murat Belge. İletişim Yayınları. 2008. 10.basım. 3. Larousse Gastronomique: Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME ANTROPOLOJİSİ | BESY1210110 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarının değişimi-gelişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları, beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler/faktörler konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler,Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme,Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme,Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı,Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı,Türk mutfağı ve yemek kültürü,Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları,Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi,Hızlı, hazır yemek kültürü,Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
2.Farklı ülkelerin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırır. | 10, 16, 9 | A |
1. Beslenmeyi etkileyen faktörleri (coğrafya ve iklim koşulları, sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dini koşullar) açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Ülkemizin beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkları açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Hızlı, hazır yemek kültürü ile farklı beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerine etkilerini analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Uzak Doğu mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Orta Doğu mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Gelişkin mutfaklardan örnekler: Osmanlı mutfağı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Türk mutfağı ve yemek kültürü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Hızlı, hazır yemek kültürü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Beslenme Antropolojisi-1. Türkan Kutluay Merdol. Şubat 2012. 2. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Murat Belge. İletişim Yayınları. 2008. 10.basım. 3. Larousse Gastronomique: Dünyanın En Büyük Mutfak Ansiklopedisi. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |