Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME | BESY1279200 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı | Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri; enteral - parenteral beslenme ilkeleri, hastalıklarda uygulanması, kullanılan ürünler, bileşimleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi I,Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi II,Enteral beslenme tanımı, tarihçe,Enteral beslenme endikasyonları,Enteral beslenme yolları,Enteral beslenme kontraendikasyonları,Enteral beslenme ürünleri ve özellikleri,Enteral beslenme ürün seçimi,Parenteral beslenme tanımı, tarihçe,Parenteral beslenme endikasyonları,Parenteral beslenme yolları,Parenteral beslenme kontraendikasyonları,Parenteral beslenme ürünleri ve özellikleri,Parenteral beslenme ürün seçimi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Hastanın beslenme durumunu değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
2. Enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Enteral ve parenteral beslenme ürünlerini belirler. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Enteral beslenme tanımı, tarihçe | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Enteral beslenme endikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Enteral beslenme yolları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Enteral beslenme kontraendikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Enteral beslenme ürünleri ve özellikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Enteral beslenme ürün seçimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Parenteral beslenme tanımı, tarihçe | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Parenteral beslenme endikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Parenteral beslenme yolları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Parenteral beslenme kontraendikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Parenteral beslenme ürünleri ve özellikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Parenteral beslenme ürün seçimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Nutrisyonda Güncel Konular. Erdem NZ., Gümüşel S. Ata Ofset Matbaacılık, Ankara, 2011. 2. Klinik nutrisyon: temel kavramlar. Simon P. Allison - Peter Fürst - Remy Meier - Marek Pertkiewicz - Peter Soeters. Çeviri: Korfalı G.,2006. 3. Nütrisyon ve gastrointestinal hastalık. Mark H. DeLegge. Çeviri Editörü: Koray Topgül, Zafer Malazgirt . Nobel tıp kitabevi, İstanbul, 2011. 4. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Skipper A., Jones & Bartlett Publishers, 3rd edition, 2011. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | ||||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME | BESY1279200 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı | Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri; enteral - parenteral beslenme ilkeleri, hastalıklarda uygulanması, kullanılan ürünler, bileşimleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi I,Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi II,Enteral beslenme tanımı, tarihçe,Enteral beslenme endikasyonları,Enteral beslenme yolları,Enteral beslenme kontraendikasyonları,Enteral beslenme ürünleri ve özellikleri,Enteral beslenme ürün seçimi,Parenteral beslenme tanımı, tarihçe,Parenteral beslenme endikasyonları,Parenteral beslenme yolları,Parenteral beslenme kontraendikasyonları,Parenteral beslenme ürünleri ve özellikleri,Parenteral beslenme ürün seçimi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Hastanın beslenme durumunu değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
2. Enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Enteral ve parenteral beslenme ürünlerini belirler. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Hastanın beslenme durumunun değerlendirilmesi II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Enteral beslenme tanımı, tarihçe | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Enteral beslenme endikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Enteral beslenme yolları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Enteral beslenme kontraendikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Enteral beslenme ürünleri ve özellikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Enteral beslenme ürün seçimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Parenteral beslenme tanımı, tarihçe | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Parenteral beslenme endikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Parenteral beslenme yolları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Parenteral beslenme kontraendikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Parenteral beslenme ürünleri ve özellikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Parenteral beslenme ürün seçimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Nutrisyonda Güncel Konular. Erdem NZ., Gümüşel S. Ata Ofset Matbaacılık, Ankara, 2011. 2. Klinik nutrisyon: temel kavramlar. Simon P. Allison - Peter Fürst - Remy Meier - Marek Pertkiewicz - Peter Soeters. Çeviri: Korfalı G.,2006. 3. Nütrisyon ve gastrointestinal hastalık. Mark H. DeLegge. Çeviri Editörü: Koray Topgül, Zafer Malazgirt . Nobel tıp kitabevi, İstanbul, 2011. 4. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Skipper A., Jones & Bartlett Publishers, 3rd edition, 2011. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | ||||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |