Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AĞIRLIK DENETİMİ VE YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI | BESY1178900 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri şişmanlık ve anoreksiya nervoza, bulimia nervoza gibi yeme davranış bozukluklarının beslenme tedavisi ve güncel beslenme önerileri hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi,Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler,Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması,Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi,Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi,Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları,Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi,Yeme bozukluklarında beslenme desteği,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Vücut ağırlık yönetimine ilişkin tüm bilgileri detaylı bir şekilde açıklar, vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
2. Obezitede tıbbi beslenme tedavisi planlar ve obezitenin fizyolojik ve psikososyal komplikasyonlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Yeme davranışı bozukluklarında beslenme tedavisini planlar ve uygular. | 10, 16, 9 | A |
3.5. Diğer yeme bozukluklarını (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlar ve beslenme tedavisi planlar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Şişmanlık ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Şişmanlık ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi | Preparation from related courses sources |
13 | Yeme bozukluklarında beslenme desteği | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. The Binge Eating and Compulsive Overeating Workbook. Carolyn Cooker Rose. 2009. 2. Eating Disorders in Children and Adolescents. A clinical handbook. Daniel Le Grange, James Look. 2011. 3. Eating Disorders in Children and Adolescents. Bryan Lask, Rachel Bryant- Waugh. 2013. 4th Edition. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AĞIRLIK DENETİMİ VE YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI | BESY1178900 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri şişmanlık ve anoreksiya nervoza, bulimia nervoza gibi yeme davranış bozukluklarının beslenme tedavisi ve güncel beslenme önerileri hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi,Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler,Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması,Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Şişmanlık ve beslenme tedavisi,Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi,Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları,Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi,Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları,Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi,Yeme bozukluklarında beslenme desteği,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Vücut ağırlık yönetimine ilişkin tüm bilgileri detaylı bir şekilde açıklar, vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
2. Obezitede tıbbi beslenme tedavisi planlar ve obezitenin fizyolojik ve psikososyal komplikasyonlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Yeme davranışı bozukluklarında beslenme tedavisini planlar ve uygular. | 10, 16, 9 | A |
3.5. Diğer yeme bozukluklarını (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlar ve beslenme tedavisi planlar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Enerji dengesi ve vücut ağırlığının denetimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Şişmanlığın tanımı ve sınıflandırılması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Şişmanlığın risk etmenleri ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Şişmanlık ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Şişmanlık ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Anoreksiya nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Anoreksia nervoza ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Bulimia nervozanın tanımı, fizyopatolojisi ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bulimia nervoza ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Diğer yeme bozukluklarının (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlanması ve komplikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Diğer yeme bozuklukları ve beslenme tedavisi | Preparation from related courses sources |
13 | Yeme bozukluklarında beslenme desteği | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. The Binge Eating and Compulsive Overeating Workbook. Carolyn Cooker Rose. 2009. 2. Eating Disorders in Children and Adolescents. A clinical handbook. Daniel Le Grange, James Look. 2011. 3. Eating Disorders in Children and Adolescents. Bryan Lask, Rachel Bryant- Waugh. 2013. 4th Edition. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |