Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÇOCUKLUK OBEZİTESİ ÖNLENMESİ VE TEDAVİSİ | BESY1210070 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri çocukluk obezitesi, Türkiye ve dünyadaki durumu/sıklığı, risk faktörleri, önlenmesi ve tedavisi konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Çocuklarda obezitenin tanımlanması, sınıflanması,Türkiye’de ve dünyada çocukluk obezitesi,Çocukluk obezitesinin risk faktörleri I,Çocukluk obezitesinin risk faktörleri II,Çocukluk obezitesinin risk faktörleri III,Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar I,Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar II,Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan psikolojik sorunlar,Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavisi,Aileye dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar,Okula dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar,Topluma dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar,Davranış tedavisi,Menü planlama, genel değerlendirme ve tartışma; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Çocukluk obezitesini saptar. | 10, 16, 9 | A |
2. Çocukluk obezitesinin Türkiye’de ve dünyadaki durumunu analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
3. Çocukluk obezitesini oluşturan risk faktörlerini belirler. | 10, 16, 9 | A |
4. Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavisi için gerekenleri analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
5. Obez çocukların beslenme tedavisinde aktif rol alır. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Çocuklarda obezitenin tanımlanması, sınıflanması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Türkiye’de ve dünyada çocukluk obezitesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Çocukluk obezitesinin risk faktörleri I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Çocukluk obezitesinin risk faktörleri II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Çocukluk obezitesinin risk faktörleri III | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan psikolojik sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Aileye dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Okula dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Topluma dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Davranış tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Menü planlama, genel değerlendirme ve tartışma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Obesity in Childhood and Adolescence. Eds:Kiess W, Marcus C, Wabitsch M. KARGER, 2004. 2. American Academy of Pediatrics. A Parent’s Guide to Childhood Obesity, 2006. 3. Garipağaoğlu M Çocuklarda şişmanlığın tedavisi ve önlenmesi. Çocuk Dergisi. 7:158–165, 2007. 4. Pediatric and Adolescent Obesity Treatment. Eds: O’Donohue W, Moore BA, Scott BJ. Routledge Taylor and Francis Group. 2008 5. Management of Childhood Obesity. Eds: Poskitt E, Edmunds L. Cambridge University Press. 2008. 6. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | ||||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÇOCUKLUK OBEZİTESİ ÖNLENMESİ VE TEDAVİSİ | BESY1210070 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri çocukluk obezitesi, Türkiye ve dünyadaki durumu/sıklığı, risk faktörleri, önlenmesi ve tedavisi konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Çocuklarda obezitenin tanımlanması, sınıflanması,Türkiye’de ve dünyada çocukluk obezitesi,Çocukluk obezitesinin risk faktörleri I,Çocukluk obezitesinin risk faktörleri II,Çocukluk obezitesinin risk faktörleri III,Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar I,Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar II,Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan psikolojik sorunlar,Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavisi,Aileye dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar,Okula dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar,Topluma dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar,Davranış tedavisi,Menü planlama, genel değerlendirme ve tartışma; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Çocukluk obezitesini saptar. | 10, 16, 9 | A |
2. Çocukluk obezitesinin Türkiye’de ve dünyadaki durumunu analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
3. Çocukluk obezitesini oluşturan risk faktörlerini belirler. | 10, 16, 9 | A |
4. Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavisi için gerekenleri analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
5. Obez çocukların beslenme tedavisinde aktif rol alır. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Çocuklarda obezitenin tanımlanması, sınıflanması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Türkiye’de ve dünyada çocukluk obezitesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Çocukluk obezitesinin risk faktörleri I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Çocukluk obezitesinin risk faktörleri II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Çocukluk obezitesinin risk faktörleri III | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan fizyolojik sorunlar II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Çocukluk obezitesiyle birlikte yaşanan psikolojik sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Çocukluk obezitesinin önlenmesi ve tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Aileye dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Okula dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Topluma dayalı beslenme, fiziksel aktivite ve diğer yaklaşımlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Davranış tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Menü planlama, genel değerlendirme ve tartışma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Obesity in Childhood and Adolescence. Eds:Kiess W, Marcus C, Wabitsch M. KARGER, 2004. 2. American Academy of Pediatrics. A Parent’s Guide to Childhood Obesity, 2006. 3. Garipağaoğlu M Çocuklarda şişmanlığın tedavisi ve önlenmesi. Çocuk Dergisi. 7:158–165, 2007. 4. Pediatric and Adolescent Obesity Treatment. Eds: O’Donohue W, Moore BA, Scott BJ. Routledge Taylor and Francis Group. 2008 5. Management of Childhood Obesity. Eds: Poskitt E, Edmunds L. Cambridge University Press. 2008. 6. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | ||||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |