Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İLERİ BESLENME I | BESY1178500 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 10 |
Ders Programı | Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45 Pazar 09:00-09:45 Pazar 10:00-10:45 Pazar 11:00-11:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Indrani KALKAN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Indrani KALKAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere, makro besin öğelerinin (proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) metabolizmasını biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemleri, genel tanım ve kavramlar,Karbonhidratlar I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları,,Karbonhidratlar II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması,,Karbonhidratlar III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar,Proteinler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi,Proteinler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması,,Proteinler III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar,Lipitler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları,Lipitler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması,Lipitler III: Gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları,Enerji Metabolizması I: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri,Enerji Metabolizması II: Enerji harcaması,Enerji Metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için enerji ve makro besin ögelerini ve önemini değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, D, E |
2. Besinleri enerji ve makro besin ögeleri içeriğine göre değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, D, E |
3. Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük enerji, makro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, D, E |
4. Bireyin günlük enerji gereksinmesinin nasıl hesaplayacağını öğrenir ve bireyin günlük enerji gereksinmesine göre makro ve mikro besin öğesi ihtiyacının ne kadar olduğunu analiz eder. | 10, 16, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemleri, genel tanım ve kavramlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Karbonhidratlar I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Karbonhidratlar II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması, | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Karbonhidratlar III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Proteinler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Proteinler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması, | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Proteinler III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Lipitler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Lipitler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Lipitler III: Gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Enerji Metabolizması I: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Enerji Metabolizması II: Enerji harcaması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Enerji Metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1.Introduction to Human Nutrition . The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 2.Nutrition and Metabolism; The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition; Blackwell Publishing. 2003. 4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy.Elseiver, 2008. 5. Mahan LK, Stump SE, Raymond JL. Krause's Food and the Nutrition Care Process. Elseiver, 2013. 6. Body T. Nutritional Biochemistry. Academic Press, 1999. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 8 | 112 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 4 | 10 | 40 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 4 | 15 | 60 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 4 | 6 | 24 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 4 | 6 | 24 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 302 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(302/30) | 10 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İLERİ BESLENME I | BESY1178500 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 10 |
Ders Programı | Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 Perşembe 11:00-11:45 Pazar 09:00-09:45 Pazar 10:00-10:45 Pazar 11:00-11:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Indrani KALKAN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. Indrani KALKAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere, makro besin öğelerinin (proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) metabolizmasını biyokimya, fizyoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemleri, genel tanım ve kavramlar,Karbonhidratlar I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları,,Karbonhidratlar II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması,,Karbonhidratlar III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar,Proteinler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi,Proteinler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması,,Proteinler III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar,Lipitler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları,Lipitler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması,Lipitler III: Gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları,Enerji Metabolizması I: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri,Enerji Metabolizması II: Enerji harcaması,Enerji Metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için enerji ve makro besin ögelerini ve önemini değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, D, E |
2. Besinleri enerji ve makro besin ögeleri içeriğine göre değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, D, E |
3. Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük enerji, makro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, D, E |
4. Bireyin günlük enerji gereksinmesinin nasıl hesaplayacağını öğrenir ve bireyin günlük enerji gereksinmesine göre makro ve mikro besin öğesi ihtiyacının ne kadar olduğunu analiz eder. | 10, 16, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin amacı, kapsamı, çalışma yöntemleri, genel tanım ve kavramlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Karbonhidratlar I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Karbonhidratlar II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması, | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Karbonhidratlar III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Proteinler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları, kalitesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Proteinler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması, | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Proteinler III: Gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alıma ilişkin sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Lipitler I: Tanımı, kimyası, özellikleri, kaynakları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Lipitler II: Sindirimi, emilimi ve metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Lipitler III: Gereksinmeler, aşırı ve dengesiz alım sorunları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Enerji Metabolizması I: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Enerji Metabolizması II: Enerji harcaması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Enerji Metabolizması III: Enerji dengesi ve dengesizliği sorunları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1.Introduction to Human Nutrition . The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 2.Nutrition and Metabolism; The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition; Blackwell Publishing. 2003. 4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy.Elseiver, 2008. 5. Mahan LK, Stump SE, Raymond JL. Krause's Food and the Nutrition Care Process. Elseiver, 2013. 6. Body T. Nutritional Biochemistry. Academic Press, 1999. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |