Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM HAST. DİYET TEDAVİSİ | BESY1210080 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, sindirim sistemi hastalıklarının insidansı, etyolojisi, semptomları ve gastrointestinal sistem hastalıklarının (GIS) tıbbi beslenme tedavisi hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin histolojisi,Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişiklikler,Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisi,Genel değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Sindirim sisteminin genel yapı ve özelliklerini tanır. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
1.1. Sindirim sisteminin fizyolojisi ve histolojisini açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
1.2. Sindirim sistemi hastalıklarını açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
1.2. Hastalık durumlarında morfolojik ve enzimatik değişiklikleri değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2. Tıbbi beslenme tedavisi seçenekleri hazırlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.1. Ağız, diş ve özefagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.2. Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.3. İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.4. Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.5. Karaciğer ve kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3. Hasta bireylere beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken bilgileri anlatır.. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3.1. Hasta bir bireye beslenme tedavisini uygulama basamaklarını açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3.2. Farklı durumlara özgü öneriler geliştirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3.3. Sağlık personeli ile birlikte hastanın tedavisini planlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sindirim sisteminin fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Sindirim sisteminin fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Sindirim sisteminin histolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişiklikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
15 | Genel değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Stipanuk M H. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 2000. 2. Bowman Barbara A, Russell Robert M. Present Knowledge in Nutrition, ILSI Press,Washington DC, 2001. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | ||||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | ||||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | ||||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM HAST. DİYET TEDAVİSİ | BESY1210080 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, sindirim sistemi hastalıklarının insidansı, etyolojisi, semptomları ve gastrointestinal sistem hastalıklarının (GIS) tıbbi beslenme tedavisi hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin histolojisi,Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişiklikler,Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisi,Genel değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Sindirim sisteminin genel yapı ve özelliklerini tanır. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
1.1. Sindirim sisteminin fizyolojisi ve histolojisini açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
1.2. Sindirim sistemi hastalıklarını açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
1.2. Hastalık durumlarında morfolojik ve enzimatik değişiklikleri değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2. Tıbbi beslenme tedavisi seçenekleri hazırlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.1. Ağız, diş ve özefagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.2. Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.3. İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.4. Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
2.5. Karaciğer ve kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3. Hasta bireylere beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken bilgileri anlatır.. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3.1. Hasta bir bireye beslenme tedavisini uygulama basamaklarını açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3.2. Farklı durumlara özgü öneriler geliştirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
3.3. Sağlık personeli ile birlikte hastanın tedavisini planlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sindirim sisteminin fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Sindirim sisteminin fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Sindirim sisteminin histolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişiklikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
15 | Genel değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Stipanuk M H. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 2000. 2. Bowman Barbara A, Russell Robert M. Present Knowledge in Nutrition, ILSI Press,Washington DC, 2001. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | ||||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | ||||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | ||||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | ||||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |