Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÇOCUKLUK VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME | BESY1279600 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme-gelişmenin değerlendirilmesi, anne sütünün önemi, beslenmeyi etkileyen faktörler, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi,Bebeklik döneminde beslenme anne sütü ile beslenme, Anne sütünün önemi, içeriği, verimliliği, yeterliliği, saklanması,Anne sütünün desteklenmesi, kontraindikasyonları,Bebeklik döneminde formüla ile beslenme,Prematüre bebeğin beslenmesi,Tamamlayıcı beslenme uygulamaları,Okul öncesi dönemde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri,Okul döneminde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri,Ergenlik döneminde beslenme,Ergenlik döneminde kemik sağlığı, hamilelik, yeme bozuklukları vb durumlarda beslenme önerileri,Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmeyi etkileyen faktörler,Sporcu çocuğun beslenmesi,Çocuklarda güvenli besin ve beslenme uygulamaları: hızlı hazır besinler, organik besinler, geleneksel uygulamalar,Genel değerlendirme ve tartışma; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmeyi değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
2. Prematüre ve normal bebeklik dönemindeki beslenmeye ilişkin teorik ve pratik uygulamaları açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
3. Okul öncesi, okul ve ergenlik dönemlerindeki çocukların beslenme programlarını belirler. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
4. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmeyi etkileyen faktörleri tanımlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
5. Güvenli besin ve beslenme uygulamalarına ilişkin yorum yapar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, F: Proje Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Bebeklik döneminde beslenme anne sütü ile beslenme, Anne sütünün önemi, içeriği, verimliliği, yeterliliği, saklanması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Anne sütünün desteklenmesi, kontraindikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Bebeklik döneminde formüla ile beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Prematüre bebeğin beslenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Tamamlayıcı beslenme uygulamaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Okul öncesi dönemde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Okul döneminde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Ergenlik döneminde beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Ergenlik döneminde kemik sağlığı, hamilelik, yeme bozuklukları vb durumlarda beslenme önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmeyi etkileyen faktörler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Sporcu çocuğun beslenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Çocuklarda güvenli besin ve beslenme uygulamaları: hızlı hazır besinler, organik besinler, geleneksel uygulamalar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel değerlendirme ve tartışma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Lawrence RA, Lawrence MR.Breastfeeding. A guıde fort he medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011. 2. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009. 3. Gökçay G. Garipağaoğlu M. Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Beslenme Saga Yayınları 2002. 4. American Academy of Pediatrics. Nutrition. Bright Futures. Third Edition. 2011. 5. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010. 6. Uluslararası beslenme ve diyetetik dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÇOCUKLUK VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME | BESY1279600 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme-gelişmenin değerlendirilmesi, anne sütünün önemi, beslenmeyi etkileyen faktörler, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi,Bebeklik döneminde beslenme anne sütü ile beslenme, Anne sütünün önemi, içeriği, verimliliği, yeterliliği, saklanması,Anne sütünün desteklenmesi, kontraindikasyonları,Bebeklik döneminde formüla ile beslenme,Prematüre bebeğin beslenmesi,Tamamlayıcı beslenme uygulamaları,Okul öncesi dönemde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri,Okul döneminde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri,Ergenlik döneminde beslenme,Ergenlik döneminde kemik sağlığı, hamilelik, yeme bozuklukları vb durumlarda beslenme önerileri,Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmeyi etkileyen faktörler,Sporcu çocuğun beslenmesi,Çocuklarda güvenli besin ve beslenme uygulamaları: hızlı hazır besinler, organik besinler, geleneksel uygulamalar,Genel değerlendirme ve tartışma; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmeyi değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
2. Prematüre ve normal bebeklik dönemindeki beslenmeye ilişkin teorik ve pratik uygulamaları açıklar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
3. Okul öncesi, okul ve ergenlik dönemlerindeki çocukların beslenme programlarını belirler. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
4. Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmeyi etkileyen faktörleri tanımlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
5. Güvenli besin ve beslenme uygulamalarına ilişkin yorum yapar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, F |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, F: Proje Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Bebeklik döneminde beslenme anne sütü ile beslenme, Anne sütünün önemi, içeriği, verimliliği, yeterliliği, saklanması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Anne sütünün desteklenmesi, kontraindikasyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Bebeklik döneminde formüla ile beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Prematüre bebeğin beslenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Tamamlayıcı beslenme uygulamaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Okul öncesi dönemde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Okul döneminde beslenme, sorunlar, çözüm önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Ergenlik döneminde beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Ergenlik döneminde kemik sağlığı, hamilelik, yeme bozuklukları vb durumlarda beslenme önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenmeyi etkileyen faktörler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Sporcu çocuğun beslenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Çocuklarda güvenli besin ve beslenme uygulamaları: hızlı hazır besinler, organik besinler, geleneksel uygulamalar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel değerlendirme ve tartışma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Lawrence RA, Lawrence MR.Breastfeeding. A guıde fort he medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011. 2. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009. 3. Gökçay G. Garipağaoğlu M. Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Beslenme Saga Yayınları 2002. 4. American Academy of Pediatrics. Nutrition. Bright Futures. Third Edition. 2011. 5. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010. 6. Uluslararası beslenme ve diyetetik dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |