Öğrencilere beslenme ile psikoloji arasındaki ilişkinin teorik boyutlarını anlatmak, yeme bozukluklarının psikolojik yönlerini öğretmek
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller,Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller,Ruh sağlığı ve metabolizma,İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk,Duygudurum, yeme ve bağımlılık,Duygusal metabolizma,Biyo sirkadyen beslenme-1,Biyo sirkadyen beslenme-2,Yeme bozuklukları: Anoreksia,Bulimia nervosa,Ortoreksia,Gece yeme sendromu,Güncel makale incelemesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Besin seçiminin teorik modellerini açıklar.
10, 16, 9
A
2. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi açıklar.
10, 16, 9
A
3. Biyo sirkadyen ritmin beslenme ile ilişkisini açıklar.
10, 16, 9
A
4. Yeme bozukluklarının neden, süreç ve sonuçlarını yorumlar.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Ruh sağlığı ve metabolizma
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Duygudurum, yeme ve bağımlılık
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Duygusal metabolizma
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Biyo sirkadyen beslenme-1
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Biyo sirkadyen beslenme-2
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Yeme bozuklukları: Anoreksia
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Bulimia nervosa
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Ortoreksia
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Gece yeme sendromu
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Güncel makale incelemesi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitaplardan bölümler
1. The Psychology of Eating and Drinking. A. W. Logue. Brunner-Routledge. Taylor-Francis Books. 2004.
2. The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior. Wiley-Blackwell. 2010.
3. The Psychology of Food Choice. R. Shepherd and M. Raats. CABI. 2006.
4. The Nutritional Psychology of Childhood. Robert Drewett. Cambridge University Press. 2007.
5.Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
6
84
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
3
42
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
15
15
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
7
7
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
12
12
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
202
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(202/30)
7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
BESLENME PSİKOLOJİSİ
-
Bahar Dönemi
3+0
3
7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilere beslenme ile psikoloji arasındaki ilişkinin teorik boyutlarını anlatmak, yeme bozukluklarının psikolojik yönlerini öğretmek
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller,Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller,Ruh sağlığı ve metabolizma,İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk,Duygudurum, yeme ve bağımlılık,Duygusal metabolizma,Biyo sirkadyen beslenme-1,Biyo sirkadyen beslenme-2,Yeme bozuklukları: Anoreksia,Bulimia nervosa,Ortoreksia,Gece yeme sendromu,Güncel makale incelemesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Besin seçiminin teorik modellerini açıklar.
10, 16, 9
A
2. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi açıklar.
10, 16, 9
A
3. Biyo sirkadyen ritmin beslenme ile ilişkisini açıklar.
10, 16, 9
A
4. Yeme bozukluklarının neden, süreç ve sonuçlarını yorumlar.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Ruh sağlığı ve metabolizma
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Duygudurum, yeme ve bağımlılık
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Duygusal metabolizma
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Biyo sirkadyen beslenme-1
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Biyo sirkadyen beslenme-2
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Yeme bozuklukları: Anoreksia
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Bulimia nervosa
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Ortoreksia
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Gece yeme sendromu
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Güncel makale incelemesi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitaplardan bölümler
1. The Psychology of Eating and Drinking. A. W. Logue. Brunner-Routledge. Taylor-Francis Books. 2004.
2. The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior. Wiley-Blackwell. 2010.
3. The Psychology of Food Choice. R. Shepherd and M. Raats. CABI. 2006.
4. The Nutritional Psychology of Childhood. Robert Drewett. Cambridge University Press. 2007.
5.Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.