Ana içeriğe atla

Medipol ‘Sektör Konuşuyor Paneli’ne ev sahipliği yaptı

16.01.2019

İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) ile Medipol Üniversitesi Hastanesi iş birliği ile düzenlenen ‘Sektör Konuşuyor Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Panelde k..

ssss

Medipol Üniversitesi Hastanesi ile Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) iş birliği ile düzenlenen ‘Sektör Konuşuyor Paneli’ İstanbul Medipol Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın da takip ettiği panelde sağlık ekonomisine dair konular masaya yatırıldı. Güney Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen panelin açış konuşmasını SASDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sermet Gün Erdem gerçekleştirdi. Erdem, Türkiye’de sağlık sektörünün hızlı gelişimine paralel olarak sağlık harcamalarındaki artışın sektörün büyümesindeki en önemli etken olduğunu söyledi. Sağlık harcamalarının kalkınmanın da temel göstergelerinden biri olduğunu belirten Erdem 2018 yılının ciddi kur dalgalanmalarına rağmen geçtiğimiz yıla göre artış göstererek sağlığa verilen değeri ortaya koyduğunu kaydetti.

MALHAN: 2019 EKONOMİSİNDE PEK ÇOK RİSK BİZLERİ BEKLİYOR

Sağlık ekonomisinin ve politikalarının değerlendirildiği panelin moderatörlüğünü Başkent Üniversitesi Öğreti Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan üstlenirken panelin konuşmacıları arasında Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat, Sonomed Tıbbi Görüntüleme Merkezi ve Laboratuvarı CEO’su Dr. Ayhan Cingi ile Allianz Sigorta Yöneticisi Dr. Oktay Atay yer aldı. Panel öncesi ‘Sağlık Ekonomisi’ başlığıyla bir sunum gerçekleştiren Malhan, 2019 ekonomisinin pek çok riski barındırdığını ifade etti. Malhan, döviz cinsinden borç oranın yüksek olması ve enflasyon oranının uluslararası ortalamaların üzerinde olması nedeniyle sağlık ekonomisini risklerin beklediğini söyledi. Panelde söz alan Bahat ise sağlık turizminin önemine vurgu yaptı. Güçlü sağlık ekonomisinin sağlıklı bir ekonomide mümkün olabileceğini kaydeden Bahat şöyle dedi: “Sağlık yatırımları değerli yatırımlardır. Hem döviz kaybınızı engeller, hastanızı ülkenizde tutar hem de dışarıdan hasta gelmesine olanak sağlayarak sağlık turizmine sebep olur. Ama bu döviz maliyetleri, bu faiz maliyetleri ile yatırımlarımızı gerçekleştirme ve ödeme süremizde ciddi sıkıntılar oluşur. Kısa ve orta vadede tüm bunların ciddi olarak çözüleceğini düşünerek yatırımlarımızı yapıyoruz. Tüm maliyetlerimiz hükümetin ciddi tedbirlerine rağmen yükselirken, fiyatlarımızın bir noktada kalması yatırımcıyı ciddi ciddi düşündürür ve dışarıdan sermaye gelmez. Bugün sektörümüzde var olan sorunlar 2008 sonrasına dayanmaktadır. Bu noktada ezber bozarak siyasetçilere yardımcı olmamız lazım. Bizim problemlerimizi çözmemiz için siyasetçilere ihtiyacımız var. Taleplerimizi ve halk sağlığına katkı yapmak istediğimizi net olarak siyasetçilere ifade etmemiz gerekiyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 11:42