Ana içeriğe atla

Sağlık Hizmetleri MYO organ bağışına dikkat çekti

31.10.2019

Sağlık Hizmetleri MYO tarafından ‘Organ Bağışı Haftası’ kapsamında farkındalık konferansı düzenlendi.

organ_bagisi

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı ‘Organ Bağışı Haftası (3-9 Kasım)’ kapsamında organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın teşvik edilmesi amacıyla konferans düzenledi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Komisyon Başkanı Dr. Gültekin Hoş, Beykoz İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Kale, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Yeşilay Derneği Beykoz İlçe Başkanı Emin Yavuz, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Esin Gülkaya Anık, Dr. Siyami Ersek Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Semra Ağustos ile İstanbul Medipol Üniversitesinden Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Ünal ve Sağlık Hizmetleri MYO Diyaliz Programı Başkanı Öğr. Gör. Selda Selimoğlu’nun da aralarında olduğu akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 
HOŞ: BEYİN ÖLÜMÜ TESPİT SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR
Konferansta ilk sözü alan Beykoz İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Kale Türkiye’nin organ bağışında son 15 yılda mesafe katettiğini ancak istenilen noktada olmadığını söyledi. Hayatını kaybeden birinin organ bağışıyla 8 kişiyi kurtulabileceğini kaydeden Kale, Türkiye’de 100 kişiden 26’sının organ bağışı için ikna edilebildiğini belirtti. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Komisyon Başkanı Prof. Dr. Gültekin Hoş ise organlarımızın toprak değil, çaresizce bekleyen hastalara hayat olması gerektiğini söyledi. Bağış bekleyen çok sayıda hasta olduğunu kaydeden Gültekin şöyle dedi: “Türkiye’de organ bağışı sayısının artması gerekiyor. Organ bağışı konusunda beyin ölümü tespit sayısını artırmamız şart. Türkiye’de yılda 10 bin beyin ölümü gerçekleşiyorsa biz 2 bin hastanın beyin ölümünü tespit edebiliyoruz. Organ bağışı konusunda ise 500 kişinin ailesi zar zor ikna edilebiliyor. Bu noktada doktorlarımıza hemşirelerimize ve sağlık çalışanlarımıza çok iş düşüyor. Unutmayın ki bir kişi 8 kişiyi kurtarabiliyor ve bu hastaların 3-4 tanesi çocuk.”
 
KAHVECİ: TÜRKİYE CANLI VERİCİ NAKİLLERDE ÇOK BAŞARILI
Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci de sağlıklı bir kişinin hayattayken rızasıyla böbrek ve karaciğerini bağışlayabileceğini söyledi. Türkiye’nin organ bağışı konusunda Avrupa’nın gerisinde olduğunu kaydeden Kahveci şöyle dedi: “Organ nakli, organ yetmezliği nedeniyle dünya çapındaki bekleme listelerinde olan yaklaşık bir milyon hasta için en iyi tedavi yöntemi. Organ kıtlığı, bekleme listelerinde sıra gözleyen hastaların tedavi şansını sınırlayan dünya çapında önemli bir problem. Türkiye’de ölen kişilerin aileleri ile yapılan görüşmelerde her 100 aileden ancak 26’sı organları bağışlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde bu rakam yüzde 60’a yakın. Sağlıklı bir kişi hayattayken rızası ile böbrek ve karaciğerini bağışlayabiliyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların ise yakınlarının rızası ile ihtiyaç sahiplerine böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları, kornea, yüz, el, kol ve bacaklar bağışlanabiliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre toplamda 28 bin 584 hasta sırada bekliyor. Türkiye, canlı vericiden nakillerde dünyanın en başarılı 3 ülkesinden biri olarak Güney Kore ve Hindistan ile birlikte başı çekiyor. Kadavradan bağış konusunda ise bu oran düşüyor. Bu sayıyı artırmak için çok çalışmalıyız.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:40