Ana içeriğe atla

Rektör Aydın: Tıp mesleğinde insanı sevmek ve tanımak zorundayız

25.09.2019

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Rektör Aydın, insanı sevmenin ve tanımanın tıp mesleğini icra edecek kişiler için zorunlu olduğunu söyledi.

Rektor_Aydin_Tip_E

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Doktor Mu Olacaksın Yoksa Hekim Mi?’ başlıklı panel Kavacık Güney Kampüste yapıldı. Panelin açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sabahattin Aydın, insanı sevmenin ve tanımanın tıp mesleğini icra edecek kişiler için zorunlu olduğunu söyledi. Mühendisin cihaza, hekimin ise insana müdahale ettiğini ifade eden Aydın, hekimin insana müdahalesi sırasında yapacağı hatanın, mühendisin vidayı sıkarken yapacağı hatadan kat ve kat büyük olacağını belirtti.

“İÇ DÜNYASINI BİLMEDİĞİMİZ HASTAYI TEDAVİ EDEMEYİZ”
İnsanın sadece tıp kitaplarını okuyarak tanınamayacağının altını çizen Aydın şöyle konuştu: “Bir psikologdan, pedagogdan ve sosyologdan daha fazla insanı tanımak zorundayız. İnsanın iç dünyasını bilmeden tıbbı tedavi yapamayız. İnsanı ise iç dünyasıyla iletişim kurarak tanıyabiliriz. Yani kalbiyle gönlüyle iletişim kurmamız gerekir. Bugün dünyada modern Batı tıbbı dışında farklı tıp anlayışlarına ilgi yüzde 80’lere ulaşmış durumda. İnsanın iç dünyasını dışarıda bırakan bir tıp ile bir şey elde edemeyiz. Tıp, gözle gördüğümüz dünyadan ibaret değildir. Tıp, iç dünya ile de ilgilenir. Çünkü iç dünya karşısında insanın dış dünyası çok küçüktür. Bugün toplumda sağlık personeli ile hastaların arasındaki en büyük problem anlaşılamamaktır. Bu yüzden tıp öğrencilerine insanı tanımaya yönelik kitaplar okumalarını tavsiye ederim. Çünkü hastaları sevmek zorundayız. Hastalarla empati yapmak zorundayız. Sempati olmadan empati yapamayız. Empati yapabilmek için karşımızdaki insanın kültürünü, geleneklerini ve içinde yaşadığı toplumu bilmemiz gerekir.”

HOCALARIN YANI SIRA ÖĞRENCİLER DE KONUŞTU
Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan’ın yaptığı panelde Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Karacaoğlan, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Mesut Yılmaz, Prof. Dr. İlknur Türkmen, Prof. Dr. Ahmet Murat Bülbül, Doç. Dr. Pelin Karaaslan, Dr. Seda Karabulut, Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Hemşirelik Hizmetler Yöneticisi Özgül Akça ve Kalite Koordinatörü Ayşegül Ergin, Tıp Fakültesi mezunumuz Ayşe Subaşı ile Tıp Fakültesi öğrencimiz Kübra Fındık konuşmalar yaptı.

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:56