Ana içeriğe atla

Prof. Öztürk: Grip salgınından önce COVİD-19 vakaları azalmalı

06.07.2020

Prof. Dr. Recep Öztürk, koronavirüs vakalarının grip salgını dönemine kadar önemli ölçüde azaltılması gerektiğini söyledi. Öztürk, “İkisi de birbirine benzeyen öldürücü iki hastalık” dedi.

Recep_ozturk_yeni-9

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, koronavirüs (COVİD-19) vakalarının grip salgını dönemine kadar önemli ölçüde azaltılması gerektiğini söyledi. Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için gribin de ölümcül olduğunu kaydeden Öztürk, şöyle dedi: “İki hastalığın bir arada görülmesi sağlık sistemini çok olumsuz etkileyebilir. COVİD-19 vakalarını o zamana kadar anlamlı şekilde azaltmalıyız ki, sağlık sistemimiz hastalarımıza bugün olduğu gibi nitelikli ve yığılma olmadan kaliteli bir hizmet verebilsin. İkisi de birbirine benzeyen öldürücü iki hastalık. Astımlılar var, solunum yolu rahatsızlığı olanlar var, bunların hastalıkları kasım sonu alevlenmeye başlıyor ve aralık-ocak-şubat-mart ve nisan dönemlerinde bu tip hastaların hastaneye başvurularında yoğun bir artış yaşanıyor.”

“KURALLARA UYMAMIZ GEREKİYOR”
COVİD-19’da bulaşan virüs sayısının ne kadar yüksekse hastalığın o kadar ağır seyrettiğine işaret eden Prof. Dr. Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer biz koruma tedbirlerimizi uygulamazsak bu riski artırmış oluruz. Doğrusu hastalığının ciddiyetini pek çok kişi kavramıştı. Ama dünyada da vakalar biraz azalınca, yeni normale geçilmesini de biz yanlış anladık ve gördük ki fiziki mesafenin, kişisel korunmanın ihlal edilmesiyle beraber bu hemen yansıdı sayılara. Eğer hiç ara vermeden yeni normale geçiş sürecinde de kurallara tam olarak uysaydık bugün rakamlar çok daha aşağılarda olacaktı muhtemelen. Projeksiyonlar, 500'ün altına ineceğimizi gösteriyordu. Toplumda virüsün mutasyon geçirip ortadan kalkacağına dair yanlış bir beklenti var. Mutasyon, olumsuz yönde de olabilir ve çok daha ağır, ciddi hastalık yapma gücüne de kavuşabilir.”

Söyleşinin tamamı Demirören Haber Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:04